InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

AČR: Noví piloti F-35 zahájí přípravu v USA, poté se výcvik přesune do České republiky

03.05.2024
Úvodní výcvik budoucích českých pilotů F-35 bude probíhat v USA na základně Ebbing v Arkansasu. Cílem je vycvičit dostatek instruktorů a pilotů, kteří budou stát v čele letek a systém přípravy takzvaně rozběhnou, zaznělo při návštěvě velitele Vzdušných sil NATO generála Jamese B. Heckera v ČR.
Foto: acr.army.cz
Generál Hecker navštívil ČR ve dnech 29. a 30. dubna. V Čáslavi si mj. prohlédl tamní 21. základnu taktického letectva, která bude po roce 2031 domovem flotily 24 amerických strojů F-35A Lightning II. Nákup letounů odsouhlasila vláda v září 2023, smlouva byla podepsána 29. ledna 2024.

Od roku 1953 je Ebbing ve Fort Smithu základnou letecké národní gardy Arkansasu. V loňském roce byl vybrán jako středisko pro přípravu zahraničních vojenských pilotů, kde bude probíhat výcvik na letounech F-16 a F-35.

"Výcvik bude probíhat nejprve na této základně. Smyslem je vycvičit dostatek instruktorů a pilotů, kteří budou stát v čele letek F-35 a rozběhnou celý systém. Poté se výcvik kompletně přesune do ČR. Proto je pro nás extrémně důležitý personál, který budeme do USA vysílat, a který už teď postupně do projektu zapojujeme. Stejně jako ostatní země, i my sázíme na zkušené piloty s excelentní angličtinou a zájmem o F-35, u kterých vidíme jednak schopnost učit a předávat zkušenosti, ale také řídící - velitelský potenciál," upřesnil major Aleš Svoboda, stíhací pilot Velitelství Vzdušných sil AČR.

Podle velitele Vzdušných sil AČR generálmajora Petra Čepelky má řada kandidátů zkušenosti z USA a jsou proto považováni za klíč k úspěchu provozování těchto nejmodernějších strojů 5. generace. "Na jejich bedrech bude stát start a rozvoj letek v Čáslavi a výcvik dalších více než 20 pilotů," sdělil.

Nábor dalších pilotů se už rozběhl i pod hlavičkou Univerzity obrany v Brně. Do konce března bylo možné podat přihlášku do nového studijního programu Vojenský letový provoz. Na rozdíl od stávajícího pětiletého magisterského, bude pouze bakalářské a o rok a půl kratší.

Integrovaná protivzdušná obrana a ČR


Generál Hecker s českými veliteli jednal i o Integrované protivzdušné obraně NATO, která hraje zásadní roli v době míru, krize i konfliktu. "Chrání a zabezpečuje území, obyvatelstvo a síly Aliance před jakoukoli vzdušnou nebo raketovou hrozbou nebo útokem. Bere v úvahu všechny vzdušné a raketové hrozby, včetně těch, které představují rostoucí a rozvíjející se škálu schopností nejen Ruska, stejně jako stále pestřejší a náročnější vzdušné a raketové hrozby ze strany jiných státních a nestátních aktérů, od bezpilotních leteckých prostředků (UAS) po sofistikované raketové schopnosti, jako jsou hypersonické rakety," vysvětlil podplukovník Jaroslav Sekanina, velitel 251. protiletadlového oddílu.

Integrovaná alianční PVO slouží zejména k odstrašení a obraně území NATO. Přispívá k bezpečnosti Aliance i tím, že v případě potřeby může být posílena. Její součástí jsou rovněž vzdušné síly. V rámci tohoto bodu byla generálu Heckerovi představena budoucnost protiletadlového vojska AČR, včetně našich příspěvků, které bude moci NATO plně využít po jejich dodávce. Jednalo se zejména o systém SPYDER, jehož nabytím dojde k navýšení schopností armády jak krátkém, tak středním i dlouhém dosahu.

Zdroj: Armáda ČR

Další články z rubriky Domácí

Moody's potvrdila rating Českých drah v investičním pásmu se stabilním výhledem

Mezinárodní ratingová agentura Moody‘s potvrdila rating Českých drah, a to na úrovni Baa2 v investičním pásmu, se stabilním výhledem. Renomovaná ratingová agentura ocenila především silné postavení společnosti na českém železničním trhu a ...

Úřad vlády se tradičně zapojí do festivalu Open House

Do jubilejního 10. ročníku festivalu pražské architektury Open House se Úřad vlády ČR zapojí otevřením Hrzánského paláce v sobotu 18. května a v neděl ...

ČOI: Hračka na baterie AKU vrtačka T1401 představuje vážné riziko pro životní prostředí

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko kvůli možnému znečištění životního prostřed ...

Ohňostroje jsou pro ptáky vážným ohrožením, ČIŽP za ně může uložit pokutu

Panika, narušení odpočinku a sociálních vazeb, zvýšené riziko úrazů a úhynu - to jsou jen některé z negativních dopadů ohňostrojů na živočichy. Nejvíc ...

Spotřebitelská organizace dTest podala stížnost na Temu

Čínské online tržiště Temu působící na trhu od roku 2023 se těší velké popularitě mezi spotřebiteli. Jen v EU má totiž přes 75 milionů uživatelů měsíč ...

Doporučujeme



Sobota 18.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »