InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

ROAD SHOW - Český podnikatel jako součást evropského byznysu

24.04.2024
PLZEŇ - Pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka se v úterý 23. dubna v konferenčním sále Středního odborného učiliště elektrotechnického v Plzni konalo diskusní fórum v rámci projektu ROAD SHOW - ČESKÝ PODNIKATEL JAKO SOUČÁST EVROPSKÉHO BYZNYSU - DNEŠEK A ZÍTŘEK. Akce byla pořádána v úzké spolupráci Plzeňského kraje s Českou podnikatelskou reprezentací při EU - CEBRE. Obdobná fóra se budou konat i v dalších krajích České republiky.
Foto: plzensky-kraj.cz
"Jsem velmi rád, že tato ROAD SHOW po České republice začíná v Plzni a v našem kraji. K debatě s odbornou veřejností na krajské a celorepublikové úrovni jsme pozvali zejména zástupce soukromého sektoru, veřejných institucí spojených s trhem, ekonomikou a pracovními silami a firem působících v Plzeňském kraji s cílem zaměřit probíranou problematiku na prosazování zájmů českých podnikatelských subjektů nejen v legislativním procesu EU, ale také jejich aktivní zapojení pro zajištění vyšší prosperity České republiky. Snahou je zvýšit účast českých podniků na fondech EU i v rámci exportní strategie," zdůraznil hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták. Připomněl, že Českou republiku zastupuje v Bruselu jako jeden z 361 členů Výboru regionů EU a problematiku spojenou s trhem a evropskou legislativou má možnost sledovat takříkajíc z první řady.

"Chceme účastníkům fóra přiblížit evropskou agendu, aby věděli, že ta komunikace není jednostranná. Není jen ze strany EU vůči nám, ale je to i obráceně, a že máme možnost a příležitost tuto agendu ovlivňovat," uvedl ředitel CEBRE Pavel Zelenka a zároveň poděkoval Rudolfu Špotákovi za podporu a možnost uspořádání tohoto typu akce v Plzeňském kraji.

Kromě dvacítky zástupců významných firem regionu se tak fóra zúčastnili zástupci CEBRE, Centra pro regionální rozvoj České republiky - Enterprise Europe Network, Svazu průmyslu a dopravy v ČR, Hospodářské komory ČR, Krajské hospodářské komory v Plzni, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR, RRA PK, zástupci samosprávy, vědy, výzkumu a vzdělávání, zákonodárného sboru a středních škol.

"Je opravdu důležité, abychom se naučili, jaké jsou výhody, které nám účast v EU nabízí. Na tom jsme se shodli s řediteli středních škol," dále zmínil ředitel CEBRE P. Zelenka a pokračoval: "Od firem pak potřebujeme vědět, kde vidí problém. A potřebujeme to slyšet konkrétně, ne jen slovo byrokracie. Chceme slyšet, co je zatěžuje a zda máme nějakou možnost tyto záležitosti společně ovlivnit." Upozornil rovněž účastníky fóra na možnost využívání tzv. komunitárních fondů, tj. fondů přímo řízených Evropskou unií. Důraz zaměřil dále na motivaci malých a středních podniků k účasti na veřejných konzultacích, které jsou nástrojem veřejné diskuse k začínající legislativě, kterou tím lze ovlivňovat.

V rámci třech panelových bloků účastníci fóra debatovali o aktuálních potřebách a zájmech zástupců podnikatelské a vědecké sféry, jako jsou energetická bezpečnost a stabilita, konkurenceschopnost, profesní dovednosti a o trhu práce včetně ekonomické migrace. Hovořilo se však také o evropské legislativě a financování projektů EU a o podpoře exportu. Účastníci fóra byli seznámeni rovněž s exportní strategií České republiky 2023-2033.

"Všem nám jde o ekonomický růst, konkurenceschopnost a o bezpečnost. Jsem přesvědčen tom, že ekonomický růst je jedním z prvků zajištění bezpečnosti EU. Proto musíme podporovat firmy, pomáhat jim a udělat vše pro to, aby uspěly," doplnil ředitel CEBRE Pavel Zelenka.
"Pevně věřím, že tato akce byla pro účastníky dobrou příležitostí, aby se seznámili s aktuálními informacemi v oblasti podnikání a navázali potřebné kontakty s klíčovými představiteli zúčastněných stran," řekl závěrem hejtman Rudolf Špoták.

CEBRE - Česká podnikatelská reprezentace při EU byla vytvořena Hospodářskou komorou ČR, Svazem průmyslu a dopravy ČR a Konfederací zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR, aby prezentovala a obhajovala české podnikatelské zájmy před evropskými institucemi a u evropských podnikatelských federací přímo v Bruselu. K naplnění svého cíle CEBRE získalo podporu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, a to prostřednictvím agentury CzechTrade. V Bruselu působí ve spolupráci s Velvyslanectvím České republiky v Belgii. Od roku 2015 CEBRE poskytuje asistenci pro české exportéry při vstupu na belgický trh v rámci služeb CzechTrade.

Zdroj: Plzeňský kraj

Další články z rubriky Regiony

U příležitosti 50 let pražského metra pořádá DPP tuto sobotu na Kačerově výroční Den otevřených dveří

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) oslaví tuto historickou událost společně s Pražany a cestujícími na několika akcích. Tuto sobotu 4. května 2024 od ...

Lesy České republiky obnovily na Krnovsku druhou vodní nádrž

Dolní hájnický rybník zrekonstruovaly Lesy České republiky za 6,8 milionů korun na Krnovsku v Moravskoslezském kraji. Zadržuje vodu, která zlepšuje mí ...

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu připomene výročí Květnového povstání roku 1945

U příležitosti 79. výročí Květnového povstání českého lidu se v neděli 5. května od 12.30 hodin uskuteční před historickou budovou Českého rozhlasu v ...

Pražské letiště symbolicky oslavilo dvacet let v EU speciálním livery Lufthansy

Letiště Václava Havla Praha ve středu u příležitosti výročí dvaceti let od vstupu České republiky do Evropské unie navštívil Airbus A320 německé spole ...

Rekonstrukce úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem přinese zrušení všech přejezdů

Rekonstrukce více než 30 kilometrů dlouhého úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem má svého projektanta. Dokumentaci pro společné povolení stavby vypra ...

Doporučujeme



Sobota 4.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »