InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Bydlení

Proč si pořídit kvalitní pergolu?

24.04.2024
Zřídit si na zahradě vlastní venkovní posezení je rozhodně dobrý nápad. Hlavně v jarních a letních měsících totiž může tato část pozemku sloužit do jisté míry jako další pokoj.
Pergola s otočnými a stahovacími lamelami. | Foto: Atypy s.r.o.
Abychom však mohli venkovní posezení používat během teplých měsíců prakticky kdykoliv si vzpomeneme, budeme potřebovat vhodné zastřešení.

Laciná řešení nejsou moc dobrá


Zastřešení venkovního posezení je nezbytné, pokud člověk chce, aby na něj nepršelo, respektive mu neničily den otravné sluneční paprsky. Takováto střecha samozřejmě může mít celou řadu podob. Důležité je vyvarovat se laciným možnostem typu nepromokavá plachta.

Ani slunečníky nejsou zrovna ideálním řešením. Jsou sice docela levné, na druhou stranu chrání pouze před sluncem, nikoliv proti dešti. Proto je moudřejší sáhnout trochu hlouběji do kapsy a připlatit si za pergolu.

Pergoly z hliníku jsou stále populárnější


Pergoly se dnes běžně vyrábějí z celé řady surovin. Stále velmi poptávanou klasikou je například dřevo. To je sice vizuálně velmi přitažlivé, nicméně je nezbytné ho udržovat v dobré kondici pomocí pravidelných ochranných nátěrů.

Kdo nemá na něco takového čas, případně náladu, ten spíše sáhne po alternativě z hliníku. Hliníkové pergoly jsou také velmi atraktivní, nicméně jim nechybí ani vysoká odolnost, takže zvládnout bez potíží sloužit dlouhou dobu.

Bioklimatické pergoly jsou špička


Z hliníku se vyrábí jak klasické pergoly, tak i bioklimatické verze. Bioklimatické pergoly jsou zajímavé hlavně svou schopností tepelné regulace.

Toho lze dosáhnout díky lamelové střeše, která se dá snadno nastavit na větrání. Proto můžeme pod bioklimatickou pergolou vytvořit mnohem lepší podmínky než pod tradičním modelem.

Tento druh pergol je možné si objednat například v obchodě ATYPY, kde jsou na výběr rovnou dvě základní verze - Adam a Aerolux.

Autor: Pl

Další články z rubriky Bydlení

Nejčastější závady oken

Okna jsou velmi důležitým prvkem stěn budovy. Umožňují proudění světla a podporují ventilaci, když jsou otevřeny pro větrání místností. Správná montáž a správné fungování oken je klíčem k teplému, dobře izolovanému domu bez hluku. V článku vám ...

Proč byste měli zvážit výstavbu rodinného domu na klíč?

Našetřili jste zrovna dostatek peněz na výstavbu vysněného rodinného domku? V takovém případě si určitě nesmíte nechat ujít možnost výstavby rodinného ...

Nový domov v srdci Prahy, Byty Na Vackově lákají na další etapu výstavby

Praha, metropole s dlouhou a bohatou historií, jedinečnými příležitostmi a živým pulzujícím životem, je snem mnohých Čechů a Češek. Není divu, město j ...

Moderní okna a dveře vám pomohou ušetřit stovky tisíc korun. Jak je to možné?

V posledních letech jsou ekonomickým i společenským tématem číslo jedna úspory na energiích. Častým kamenem úrazu bývají hlavně staré domácnosti s pův ...

Jak přijít k zahradní chatce snadno, rychle a za pěkné peníze?

Koupili jste si nedávno novou zahrádku v zahrádkářské kolonii? Pak musíte pravděpodobně nahradit původní chatku, která po desítkách let života čeká na ...

Doporučujeme



Sobota 4.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »