Neděle 19.5.2024
InfoDnes.cz »

Přehled tisku

» Hlavní přehled » Lidovky.cz
Lidovky.cz Zdroj: Lidovky.cz |

Firma Danone opouští ruský trh, prostor je volný pro Čečence napojené na Putina

18. 5. 2024 | Francouzská potravinářská firma Danone završila prodej svých aktiv v Rusku a odchází z ruského trhu. Stalo se tak v třetím roce ruské války proti Ukrajině, napsal v sobotu server RBK-Ukrajina s odvoláním na prohlášení firmy. Z něj citovala i ruská agentura TASS.

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. 5. 2024 | Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o zahraničním vlivu, proti kterému v Tbilisi v posledních týdnech demonstrovaly desetitisíce Gruzínců jako proti „ruskému zákonu“. Jeho odpůrci jej pokládají za známku obratu Tbilisi od Evropské unie k Rusku, které okupuje část gruzínského území.

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. 5. 2024 | Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat koalici premiéra Benjamina Netanjahua, nebude-li do tří týdnů schválen strategický plán pro ukončení války v Pásmu Gazy. Ganc podle médií požaduje, aby plán zahrnoval šest bodů od rozpuštění palestinského teroristického hnutí Hamás po ustanovení nové správy Gazy a brzký návrat obyvatel na sever oblasti. ...

Motýlí spitfiry od Černého jsou tu. Postupně „přistanou“ na fasádě Máje

18. 5. 2024 | Dvě několikametrové skulptury umělce Davida Černého složené z trupů stíhaček Spitfire a motýlích křídel začali o víkendu dělníci po celodenních přípravách připevňovat na fasádu obchodního domu Máj. Pracovníci začali s první skulpturou, která má viset ve Spálené ulici. Kdy začnou přidělávat druhého na Národní třídě, bude záležet na postupu prací nebo počasí, uvedla mluvčí investora Michaela Fialová Rozšafná. ...

Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968

18. 5. 2024 | Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo propalestinské hnutí zasáhnout předvolební sjezd Demokratické strany prezidenta Joea Bidena. Desítky organizací více než tři měsíce před jeho konáním svolávají demonstrace, zatímco demokraté probírají, jak zvládnout jeden z vrcholů kampaně bez turbulencí. Cílem strany je vyhnout se chaosu, který provázel její sjezd v létě roku 1968. ...

Ve Valtířově na Ústecku zpozorovali tornádo, s ním přišel i déšť

18. 5. 2024 | Osadu Valtířov na Ústecku v sobotu odpoledne zřejmě zasáhlo slabé tornádo, uvedl na síti X Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Žádné problémy v této souvislosti v regionu hlášené nejsou, řekl operační důstojník Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje. Starostka obce řekla, že škody jsou minimální.

Stinnou stránkou ekonomiky ostrovního státu je vleklý nedostatek bytů. V sázce je budoucnost generací

18. 5. 2024 | Tchaj-wan máme v povědomí jako ekonomicky mimořádně úspěšný stát. V oblasti výroby elektronických součástek je skutečně světovou jedničkou. Ale tchajwanská ekonomika má i své stinné stránky. Jednou z nich je vleklý nedostatek bytů.

V neděli očekávejme silné bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště

18. 5. 2024 | Sobotní bouřky zasáhly Moravu a jihovýchod Čech, v neděli se předpokládá rozsah na celé Česko, uvedli meteorologové. Bouře přinesou kroupy i přívalové deště. Deště sužují i Německo. Tamní meteorologická služba DWD uvedla, že na některých místech napadlo více než sto litrů srážek na metr čtvereční za necelých 24 hodin.

Střelec na Fica jde do vazby. Premiérův stav se lepší, převoz ještě není možný

18. 5. 2024 | Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu, nicméně vnímá. Páteční operace podle ministryně zdravotnictví Zuzany Dolinkové přispěla ke zlepšení. Vicepremiér Robert Kaliňák uvedl, že pozitivní prognóza je blízko, ale převoz do Bratislavy zatím možný není. Muž obviněný z útoku přiznal vinu. Soud se ho rozhodl poslat do vazby.

Uprchlíci z Ukrajiny v Česku čelili nenávisti a diskriminaci, oznámila organizace

18. 5. 2024 | Nevládní organizace Amnesty International ve výroční zprávě za rok 2023 zkritizovala Českou republiku za přístup k ukrajinským uprchlíkům. Podle zprávy čelili projevům nenávisti, diskriminaci, obtěžování a zločinům z nenávisti uprostřed rostoucího ekonomického a politického napětí. Vedoucí advokačního oddělení Irena Hůlová pro iDNES.cz uvedla, že byť je Česko jedna z nejvstřícnější zemí, stále je na čem pracovat. ...

Na trati v Ostravě-Třebovicích srazil vlak člověka, ten na místě zemřel

18. 5. 2024 | Na železniční trati v Ostravě-Třebovicích srazil v sobotu večer vlak člověka, na místě zemřel. Jeho totožnost zjišťuje policie. Řekla to policejní mluvčí Eva Michalíková. Provoz na trati mezi Ostravou a Opavou je v obou směrech přerušený.

Proč (ne)rabovat ruské rezervy. Pokušení využít peníze ve prospěch Ukrajiny je velké

18. 5. 2024 | Zmražené ruské peníze v rezervách jsou, vynášejí úroky a pokušení využít je ve prospěch napadené Ukrajiny je evidentní. Jenže to není dobrý nápad.

I malá nádraží si zaslouží péči a vybavení

18. 5. 2024 | Jako celoživotního příznivce železnice a železniční dopravy mě samozřejmě těší, že se konečně začala opravovat a modernizovat velká nádraží, do kterých se někdy neinvestovalo i celá desetiletí.

Rusko dál „luxuje“ cizí banky, kvůli sankcím přišly o majetek ty německé

18. 5. 2024 | Ruský soud ve sporu kolem plynárenského projektu nedokončeného kvůli protiválečným sankcím zablokoval majetky nejen italské bance UniCredit, ale také německým Deutsche Bank a Commerzbank. Informovali o tom v sobotu světová média, podle kterých objem zabaveného majetku dohromady činí nejméně 700 milionů eur (přes 17 miliard Kč).

Projekt Východní štít. Polsko na hranicích postaví opevnění za miliardy

18. 5. 2024 | Polsko investuje deset miliard zlotých (asi 58 miliard Kč) do zvýšení bezpečnosti své hranice s Ruskem a Běloruskem, včetně výstavby opevnění, ohlásil premiér Donald Tusk. Šéf vlády podle médií v sobotu představil plán zlepšení obrany asi 400 kilometrů dlouhého úseku polské hranice. Projekt nazvaný Východní štít má současně odstrašit potenciálního agresora.

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. 5. 2024 | Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři španělské turisty a tři Afghánce, uvedlo afghánské ministerstvo vnitra, které cituje agentura Reuters. Při útoku utrpěli zranění čtyři další cizinci a čtyři Afghánci. Afghánské ministerstvo vnitra dodalo, že po incidentu byly zadrženy čtyři osoby.

Radní se zlobí kvůli daním. Vládní návrh připraví obecní rozpočty o miliardy korun, tvrdí

18. 5. 2024 | Stát se s námi nebaví, přilepší krajům, ale městům a obcím hrozí, že přijdou o miliardy z vybraných daní, varují starostové. Radnice se v souvislosti s chystanou změnou rozdělování peněz – takzvaným rozpočtovým určením daní (RUD) – obrátily na premiéra Petra Fialu (ODS).

Rakouská policie překazila útok 14leté islamistky, chtěla použít nůž a sekeru

18. 5. 2024 | Rakouská policie oznámila, že překazila teroristický útok nožem ve Štýrském Hradci, který plánovala 14letá dívka. Zjistila u ní propagandistické materiály teroristické organizace Islámský stát, informovala agentura APA.

O významu plastiky i pomníků. Nikoho neohrožují, jde jen o politické bodíky

18. 5. 2024 | Možná to bude znít divně, ale mám rád pomníky. Jednoduše proto, že když jedu na výlet, dozvím se něco nového. Ale mám je rád i proto, že jsou to připomínky, mementa toho, co minulé generace považovaly za důležité. Co jim stálo za to si připomínat pravidelně. Anebo co strana (ta předlistopadová) chtěla lidem pravidelně připomínat.

Počasí navzdory. Pochod Praha-Prčice šlo 22 tisíc turistů, víc než loni

18. 5. 2024 | Přesně 22 110 turistů vyrazilo v sobotu na tradiční pochod Praha-Prčice, o 450 víc než loni. První účastník nejdelší, sedmdesátikilometrové trasy protnul cíl před polednem. Deštivé počasí akci neovlivnilo.

Zdroj: Lidovky.cz - https://lidovky.cz
04:11:12 | 19.05.2024



Počasí v ČR
Počasí v regionech »
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Ceny paliva v regionu
Ceny v dalších regionech »








Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD