Úterý 14.5.2024
InfoDnes.cz »

Přehled tisku

» Zahraničí » Lidovky.cz
Lidovky.cz Zdroj: Lidovky.cz |

Američana zadrželi v Istanbulu s 1 500 štíry a pavouky, přitom měl povolení

13. 5. 2024 | Turecká policie zatkla muže, který se podle ní pokoušel ze země propašovat vzácné jedovaté pavouky a štíry. Média v pondělí podezřelého identifikovala jako kurátora Amerického přírodovědného muzea v New Yorku Lorenza Prendiniho, který je ve svém oboru poměrně známou osobností. Kurátor pak uvedl, že má na svůj výzkum povolení od vlády, a byl bez obvinění propuštěn.

Že necítíš prsty? Nevadí. Decimovaná Ukrajina drží ve službě nezpůsobilé muže

13. 5. 2024 | Mnoho ukrajinských vojáků, kteří utrpěli v boji trvalé poškození zdraví, považují armádní lékaři za částečně způsobilé ke službě. Vojáci tak nemohou odejít do civilu, v záložních jednotkách ale mnozí z nich nejsou spokojení. Ukrajinská armáda se po více než dvou letech obrany proti ruské invazi potýká s velkým nedostatkem vojáků.

Půjde Severní Irsko svou cestou? Soud tam odmítl britský imigrační zákon

13. 5. 2024 | Některé části britského imigračního zákona nelze v Severním Irsku uplatňovat. Rozhodl o tom vrchní soud v Belfastu s poukazem na to, že některá ustanovení podrývají ochranu lidských práv vyplývající z pobrexitových ujednání. Loni přijatý zákon o ilegální migraci předpokládá, že lidé, kteří přijedou do Británie ilegálně, nemohou žádat o azyl, a naopak mají být vyhoštěni.

Putinův mocenský kolotoč. Šojgu skončil v čestném vyhnanství, podle ruského experta se ale jako ministr osvědčil

13. 5. 2024 | Jednoho z nejpopulárnějších politiků éry Borise Jelcina a Vladimira Putina postihl pád z mocenské orbity. Ruský prezident vyřadil z čela ministerstva obrany Sergeje Šojgua a odeslal ho do důchodu. Do neznáma odchází i blízký poradce Vladimira Vladimiroviče Nikolaj Patrušev.

Rusové k nám prostě vešli, vztekají se ukrajinští vojáci v Charkovské oblasti

13. 5. 2024 | Rusové prostě vešli na naše území, bez jakýchkoliv minových polí. Tak někteří Ukrajinci líčí páteční postup ruských sil v Charkovské oblasti, během něhož se okupantům podařilo postoupit několik kilometrů do hloubi země. Ukrajinská armáda ale tvrdí, že kvůli neustálému ostřelování jsou opevnění nejlépe připravená až v určité vzdálenosti od frontové linie.

Duhová ano a naše ne? Na Eurovizi nesměly být vlajky EU, Brusel zuří

13. 5. 2024 | Evropská komise kritizovala zákaz vlajek Evropské unie na sobotním finále písňové soutěže Eurovize. Podle mluvčího Komise jde o politováníhodný krok. Její místopředseda Margaritis Schinas již o víkendu uvedl, že bude od Evropské vysílací unie (EBU), která soutěž organizuje, žádat vysvětlení.

V Německu se kdosi snažil prokopat k rakvi exšéfa Bundestagu Schäubleho

13. 5. 2024 | Německá policie vyšetřuje poničení hrobu zesnulého bývalého předsedy Spolkového sněmu a výrazného německého politika Wolfganga Schäubleho. Policie v tiskovém prohlášení uvedla, že na místě Schäubleova hrobu na hřbitově v bádenském Offenburgu byla vykopána asi 1,2 metru hluboká jáma, ale že rakev se státníkovými ostatky zřejmě poničena nebyla.

Ukrajina připouští taktické úspěchy Rusů na severu země, vyměnila velitele

13. 5. 2024 | Ruské jednotky mají v bojích o město Vovčansk na severu Charkovské oblasti taktické úspěchy, operační situace tam je složitá a dynamicky se mění. V pondělí to k situaci na frontě v Charkovské oblasti, kde Rusové v pátek zahájili novou ofenzivu, uvedl generální štáb ukrajinské armády. Její vedení také podle médií vyměnilo velitele odpovědného za tento region.

AfD bude možné sledovat jako podezřelou z extremismu, lze nasadit i odposlechy

13. 5. 2024 | Německá civilní kontrarozvědka může vést celou pravicově populistickou stranu Alternativa pro Německo (AfD) jako podezřelou z krajně pravicových aktivit. Rozhodl o tom vrchní správní soud v Severním Porýní-Vestfálsku, který tak potvrdil rozhodnutí soudu nižší instance. Rozsudek mimo jiné znamená, že kontrarozvědka může stranu a za určitých okolností i její představitele sledovat s pomocí zpravodajských postupů včetně odposlechů. AfD již oznámila, že se obrátí na Spolkový správní soud. ...

Vzpruha pro Sáncheze. V Katalánsku vyhráli socialisté, separatisté ztratili většinu

13. 5. 2024 | Výsledky nedělních voleb do regionálního parlamentu v Katalánsku, v nichž vyhráli katalánští socialisté blízcí vládě v Madridu, podle některých španělských médií posílí pozici španělského premiéra Pedra Sáncheze. Separatistické strany v neděli přišly o většinu v parlamentu tohoto autonomního regionu na severovýchodě Španělska. Katalánští socialisté (PSC) volby vyhráli, ale budou muset hledat koaličního partnera. ...

Šojgu končí v křesle ministra obrany. Putin chce místo něj Belousova

13. 5. 2024 | Ruský prezident Vladimir Putin navrhl jmenovat dosavadního prvního místopředsedu vlády Andreje Belousova ministrem obrany. Na postu by tak nahradil Sergeje Šojgua, který byl dosud Putinovým blízkým spolupracovníkem, a to i v posledních více než dvou letech, kdy Rusko vede válku proti Ukrajině. Podle agentury TASS to oznámila Rada federace, což je horní komora ruského parlamentu.

Americký voják zadržený ve Vladivostoku se odvolal proti vazbě

13. 5. 2024 | Americký voják, kterého na začátku tohoto měsíce zadržely úřady ve Vladivostoku na ruském Dálném východě pro podezření z krádeže, se odvolal proti vazbě. Napsala to v pondělí agentura RIA Novosti s odkazem na tiskové oddělení soudu.

V Litvě volili prezidenta, do druhého kola postupují Nauséda a Šimonytéová

13. 5. 2024 | V druhém kole litevských prezidentských voleb se utká dosavadní hlava státu Gitanas Nauséda s premiérkou Ingridou Šimonytéovou. Žádný z kandidátů totiž v nedělním prvním kole hlasování nezískal nadpoloviční většinu hlasů, vyplývá z výsledků po sečtení všech okrsků.

Po zřícení obytné budovy v Belgorodu zemřelo 12 lidí, úřady obviňují Ukrajinu

12. 5. 2024 | V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku raketového útoku z Ukrajiny. Záchranáři ze sutin domu zatím vyprostili 12 mrtvých, počet obětí se ale ještě může zvýšit.Několik lidí se stále pohřešuje, včetně autistického dítěte. Úřady podle agentury TASS hlásí kolem dvaceti zraněných. Mluvčí Kremlu Dimitrij Peskov útok označil za barbarství.

Netanjahu dráždí spojence i vlastní lid. Nedělá prý dost pro dohodu o příměří v Gaze

12. 5. 2024 | Statisíce lidí již uprchly z města Rafáh v Pásmu Gazy, ve kterém Izraelci plánují rozsáhlou ofenzivu. Civilisté nyní míří do dalších rizikových oblastí a prezident USA Joe Biden stále více tlačí na Izrael, aby od akcí upustil.

Nová prezidentka Severní Makedonie u přísahy nepoužila oficiální název země

12. 5. 2024 | Nově zvolená prezidentka Severní Makedonie Gordana Siljanovská-Davkovová v neděli u slavnostní přísahy odmítla vyslovit nový oficiální název své země a místo toho řekla jen Makedonie. Tato balkánská země vedla mnoho let spor se sousedním Řeckem o název Makedonie, obě země se nakonec dohodly na kompromisním řešení, v jehož důsledku se země v roce 2019 přejmenovala na Severní Makedonii. Atény pak díky tomu umožnily její vstup do NATO. ...

Kreml manipuluje ruské Němce. Příslušníků „neviditelné“ menšiny může být až šest milionů

12. 5. 2024 | Po ruském vpádu na Ukrajinu zvýšila Moskva své úsilí získat na svou stranu zhruba třímilionovou komunitu lidí, kteří přišli do Německa z někdejšího Sovětského svazu.

V Tbilisi pokračují protesty proti vládě, pochodu se zúčastnilo 50 tisíc lidí

11. 5. 2024 | Ulicemi gruzínské metropole Tbilisi v sobotu prošlo asi 50 tisíc lidí při pokojném protestu proti kontroverznímu návrhu zákona o zahraničním vlivu, který prosazuje vládní strana Gruzínský sen. Podle kritiků si za vzor vzala ruský zákon, který Kremlu pomohl potlačit opozici a umlčet nezávislá média.

Polární záře, potíže s komunikací. Zemi zasáhla obří geomagnetická bouře

11. 5. 2024 | Zemi zasáhla v pátek geomagnetická bouře nejvyššího stupně, uvedl americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA). Stalo se tak poprvé od roku 2003. Na řadě míst zeměkoule včetně Česka tak byla vidět polární záře. Úřad vydal varování před možnými výpadky systému satelitní navigace či distribuce elektřiny.

Rusko ničí zbraně Západu. Účinnost ukrajinské techniky prudce klesá, střely za miliony selhávají

11. 5. 2024 | Rusové dle Pentagonu stále úspěšněji používají metody takzvané elektronické války. Účinnost západní techniky na ukrajinské frontě v důsledku toho dramaticky klesá.

Zdroj: Lidovky.cz - https://lidovky.cz
04:11:04 | 14.05.2024



Počasí v ČR
Počasí v regionech »
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Ceny paliva v regionu
Ceny v dalších regionech »








Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD