Středa 15.5.2024
InfoDnes.cz »

Přehled tisku

» Zahraničí » Novinky.cz
Novinky.cz Zdroj: Novinky.cz |

Buckinghamský palác odhalil osobitý portrét Karla III. Topí se v červené

Podobiznu v nadživotní velikosti, na které je Karel III. ztvárněn ve vojenské uniformě na výrazném červeném pozadí a s poletujícím motýlem, odhalil v úterý Buckinghamský palác. Autorem prvního oficiálního portrétu od korunovace je britský portrétista Jonathan Yeo, uvedla stanice BBC.

Novináři zmapovali ukrývání špinavých peněz v dubajských nemovitostech. Jde i o Čechy

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly magnetem pro osoby na sankčních seznamech, odsouzené či obviněné a veřejně známé činitele. Na projektu spolupracovalo 74 médií z 58 zemí, z České republiky exkluzivně investigace.cz, která v úterý o zjištěních publikovala první sérii čtyř článků a zmiňuje také několik Čechů, kteří v Dubaji vlastní luxusní apartmány. ...

Experiment s lahví vína zdarma ukázal, že lidé nečtou zásady GDPR

Britská nezisková organizace provedla experiment, jenž ukázal, že prakticky nikdo nečte zásady ochrany osobních údajů na webových stránkách. A i dotyčný, který si nakonec skryté informace o lahvi vína zdarma všiml, ve skutečnosti „tak trochu podváděl“.

Novotného výroky jsou neslučitelné se členstvím, míní vedení ODS

Širší vedení ODS bude řešit kontroverzní výroky řeporyjského starosty Pavla Novotného (ODS) z poslední doby. Předsednictvo, které se na svém úterním jednání věnovalo mimo jiné i tomuto tématu, je považuje za nepřijatelné a neslučitelné se členstvím ve straně.

Šéf durynské AfD dostal za nacistické heslo pokutu

Vlivný představitel pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD) Björn Höcke dostal od soudu v Halle za použití zakázaného nacistického hesla Vše pro Německo (v němčině Alles für Deutschland) pokutu v celkové výši 13 000 eur (323 000 Kč). Státní zástupce požadoval podmíněný šestiměsíční trest vězení, Höcke naopak usiloval o osvobození, což zdůvodňoval tím, že o významu zapovězených slov nevěděl. ...

FOTO: Rodina, přátelé a veřejnost se rozloučili se Simonou Postlerovou

V úterý dopoledne mohli lidé přijít vzdát hold herečce Simoně Postlerové, která náhle zemřela ve věku 59 let. Poslední rozloučení proběhlo v pražském Divadle na Vinohradech, kde měla herečka přes 30 let angažmá. Ale také v nedalekém kostele sv. Ludmily.

Válka na Ukrajině vstoupila do kritické fáze

S útokem Rusů od hranice na Charkovskou oblast vstoupila válka na Ukrajině do kritické fáze, uvedl sever Politico. Tvrdé boje neprobíhají jen severně a severovýchodně od Charkova, ale také u Bachmutu pod Časiv Jarem, u Vuhledaru, Robotyne a v údolí řeky Mokri Jaly, kde se loni zadrhla ukrajinská protiofenzíva.

Ministerstvo uvažuje o odkoupení budovy psychiatrie v Lounech

Dětská psychiatrická nemocnice v Lounech čeká mnoho let na opravy a modernizaci. Majitel budovy se však k opravám nemá a státu došla trpělivost. Resort zdravotnictví zvažuje, že by nemovitost odkoupil. Na nedůstojné podmínky před časem upozornil i zástupce veřejného ochránce práv.

Prodaly se osmery Schumacherovy hodinky, nejdražší za 30 milionů

V ženevské pobočce aukční síně Christie’s se v úterý prodaly osmery náramkové hodinky pilota Formule 1 Michaela Schumachera. Za nejcennější z nich kupec zaplatil 1,2 milionu švýcarských franků (30,4 milionu korun). K této sumě je třeba připočítat aukční poplatek ve výši 20 až 26 procent.

Putin mohl rovnou jmenovat svého psa. Vnitřní reakce na jmenování Bělousova ministrem se různí

Odvolání ministra obrany Sergeje Šojgua šokovalo mnoho členů ruského politického a vojenského vedení, píše na základě zdrojů blízkých Kremlu a ministerstvu list The Moscow Times. Obávají se též, že by toto rozhodnutí mohlo ovlivnit vývoj bojů na Ukrajině. Ještě rozmrzelejší jsou však z jeho nástupce Andreje Bělousova.

Řidič s mercedesem přeletěl na Přerovsku svodidla. Záchranáře přivolal automatický systém

Jízdu nezvládl v úterý odpoledne u Bochoře na Přerovsku řidič vozidla značky Mercedes. Vůz poté, co přeletěl přes svodidla, skončil na poli. Řidič utrpěl zranění. Záchranáře na místo přivolal automatický systém. Novinky o tom informovala mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Učitelky z Ukrajiny v Česku zatím jen asistují

Pláčou, zlobí se, prostě se necítí dobře. Ukrajinské děti to mají v českých školách bez speciální podpory těžké. Proto jim pomáhají ukrajinské asistentky pedagoga. Nejčastěji jimi jsou učitelky z Ukrajiny, které se po začátku invaze přistěhovaly do Česka. S mnohdy dlouholetou pedagogickou praxí mohou kvůli neznalosti češtiny vykonávat jen pozici asistentky. To je případ i Tetiany Zvonarové.

TV Barrandov už není Jaromíra Soukupa, ten to popírá

Český podnikatel Jan Čermák se stal jediným majitelem mediálního vydavatelství Empresa Media, kam spadá i TV Barrandov. Od Jaromíra Soukupa Čermák, nebo jedna z jeho firem, získal zbývající podíl 50 procent. Kupní cena není známa. Vyplývá to z údajů Evidence skutečných majitelů. Podle Soukupa je ovšem v zápise chyba a podíl je stále 50 na 50.

Švédsko přitvrdilo. Vyhostilo muže, který v zemi žije 34 let

Švédsko začalo uplatňovat zákon umožňují vyhošťování recidivistů a pachatelů závažných trestných činů, kteří se přistěhovali před dovršením 15 let. Podle listu Expressen tak došlo na Geofreye Kituta, klíčovou postavu organizovaného zločinu v zemi, který ve Švédsku žije už 34 let. Byl ale opakovaně odsouzen za závažné trestné činy. V drtivé většině šlo o násilí a drogy.

Na Floridě se srazil autobus s kamionem. Osm mrtvých a 40 zraněných

Nejméně osm mrtvých a na 40 zraněných si na Floridě vyžádala nehoda autobusu, který převážel zemědělské pracovníky. Vozidlo se srazilo s kamionem, vyjelo ze silnice a převrátilo se v poli, uvedly podle agentury AP úřady.

Bulovka po záměně pacientek propustila jednu zaměstnankyni

Kvůli tragické záměně pacientek propustila Fakultní nemocnice Bulovka jednu zaměstnankyni. Další člověk pracuje pod dozorem. Uvedl to server Seznam Zprávy. Kvůli omylu jedna z žen na konci března absolvovala zákrok, při němž potratila. Nemocnice jí koncem dubna navrhla mimosoudní odškodnění, částku zveřejnit nechtěla.

Zemřela spisovatelka Alice Munroová

Ve věku 92 let zemřela kanadská spisovatelka a nositelka Nobelovy ceny za literaturu Alice Munroová. Oznámil to s odkazem na rodinu kanadský deník The Globe and Mail s tím, že spisovatelka, která nejméně 12 let trpěla demencí, skonala v pečovatelském domě v Ontariu. Přežily ji dcery Sheila, Jenny a Andrea.

Turisté si rozdělali oheň přímo v srdci Šumavy. Obrovský hazard, děsí se strážci

Strážci národního parku Šumava se v úterý ráno nestačili divit. Přímo v srdci pohoří narazili na ohniště. Podle vedení parku se za současného sucha jedná o obrovský hazard a v případě dopadení by lidem, kteří si mimo vyznačené stezky dělali ohýnek, hrozila podle zákona o ochraně přírody až stotisícová pokuta.

V Německu vázne elektrifikace tratě, která by spojila Cheb s Norimberkem

Již v polovině 90. let se domlouval společný postup při elektrifikaci železniční tratě, která by spojila Českou republiku přes Cheb s Norimberkem v Německu. Zatímco na české straně jsou práce dokončené, na té německé váznou. Poukazuje na to nejenom česká strana, ale i bavorská. Elektrifikace zmiňované trati je v gesci spolkové vlády v Berlíně.

Ministerstvo navrhlo zvýšení koncesionářských poplatků

Ministerstvo kultury navrhuje zvýšit poplatek za televizi o 15 korun na 150 korun a poplatek za rozhlas o deset korun na 55 korun měsíčně. V dalších letech by se poplatky zvyšovaly o inflaci vládním rozhodnutím vždy, pokud by od poslední změny přesáhla šest procent. Změna by měla začít platit příští rok v lednu.

Zdroj: Novinky.cz - https://novinky.cz
22:11:24 | 14.05.2024



Počasí v ČR
Počasí v regionech »
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Ceny paliva v regionu
Ceny v dalších regionech »








Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD