Úterý 14.5.2024
InfoDnes.cz »

Přehled tisku

» Domácí » Info.cz
Info.cz Zdroj: Info.cz |

Válka s Hamásem ovlivňuje americké prezidentské volby, Gaza je pro Joea Bidena potenciální past

14. 5. 2024 | Zahraniční politika voliče v USA obecně příliš nezajímá, ale válka v Gaze se už nyní přenesla na půdu několika amerických univerzit a stává se tak jedním z rozhodujících témat v prezidentském volebním boji. 

„Šaman“ Šojgu odchází: Odejde s ním i Putinova síla pramenící z davů tamních rekrutů?

14. 5. 2024 | KOMENTÁŘ MARKA KERLESE | Avizovaná výměna dosavadního ruského ministra obrany Sergeje Šojgua za Andreje Bělousova může podle některých odborníků ovlivnit i vztah sibiřských národů k válce na Ukrajině. Šojgu jako rodilý Sibiřan měl totiž značný vliv na ochotu příslušníků sibiřských národů jít do války. Navíc se jeho prostřednictvím ruský prezident Putin seznamoval s taji sibiřského šamanství a hledal zde i „prameny energie“ pro budoucnost Ruska. Otázkou nyní zůstává, zda a jak bude po výměně mi ...

Lexus UX 300h v Bordeaux: Klikaté cesty mezi vinicemi a ponorkovými kryty zvládá hybrid na jedničku

14. 5. 2024 | RECENZE ADAMA MARŠÁLA | Japonský vůz ve francouzském přístavním městě jsme protáhli mimo jiné i přes betonové kryty pro německé a italské ponorky. Test nového hybridního crossoveru Lexus UX 300h se odehrává mezi vinicemi plodícími nejlepší hrozny na světě.

Válka v Gaze vyvolává rozpory v EU, Česko je svou podporou Izraele už téměř outsider

13. 5. 2024 | KOMENTÁŘ KARLA BARTÁKA | Ačkoli je Blízký východ bezprostředním sousedem Evropy a většina tamních zemí s námi má staleté historické vazby, v nynějším konfliktu v Gaze nehraje Evropská unie téměř žádnou roli. Neshodujeme se totiž v jednotných postojích vůči izraelskému počínání v pásmu Gazy a nemáme ani jednotnou představu o tom, jak by mělo vypadat blízkovýchodní uspořádání po skončení této války. ...

Petr Dimun: Bílé límečky sedřít z kůže. Ale nezavírat

13. 5. 2024 | KOMENTÁŘ PETRA DIMUNA | Na úvod několik čísel. Náklad na jednoho vězně v Česku je – podle stupně zabezpečení – od 1900 do 2500 Kč na den. Souhrnně stát ročně vydá na vězeňství skoro 14 miliard Kč. Vězeňské službě se přitom nedostává lidí, není na opravy ani investice do budov. Trestní politika státu neexistuje, jen se všichni odborníci shodují, že trestáme špatně a vyrábíme si za velké peníze recidivisty. Návrh ministra spravedlnosti Pavla Blažka na změnu trestního zákona a trestního řádu je tu ...

Kopanec od Putina: Z ministerstva obrany míří Šojgu do čela bezpečnostní rady státu

13. 5. 2024 | KOMENTÁŘ KARLA SVOBODY | V neděli 12. května večer oznámil Kreml (již dlouhou dobu očekávanou) výměnu hlavy ministra obrany – Sergeje Šojgua. Jeho odchod z dnes asi nejvýznamnějšího ruského exekutivního orgánu a nástup do Bezpečnostní rady státu je ale z pohledu vnitropolitických mocenských her klasickým „vykopnutím nahoru“.

Neděsme se DESÚ aneb Proč nám nový stavební zákon nadělil nový úřad?

13. 5. 2024 | Nový stavební zákon přinesl mnoho změn, jednou z výrazných je vznik nového Dopravního a energetického stavebního úřadu (DESÚ). Jeho ředitel Martin Kozák a advokátka PRK Partners Kristýna Faltýnková byli hosty dalšího dílu podcastu Právo & Byznys, v němž se rozebíraly především úloha a zrod nového úřadu i další souvislosti.

Lenka Zlámalová: Banky se daním vyhnuly díky Babišovi a Schillerové

13. 5. 2024 | KOMENTÁŘ LENKY ZLÁMALOVÉ | Je to pozoruhodná situace. Vláda Petra Fialy, která při nástupu k moci v roce 2021 slibovala, že nezvedne žádné daně, si po zvýšení téměř všech přímých daní od příjmu po nemovitosti zahrává s plánem na další daň. Tentokrát by mělo jít o speciální daň ze zisků bank. S nápadem přišlo hnutí STAN. Proti nejsou Piráti a lidovci. ODS a TOP 09 ji zatím odmítají. Nejsilnější vládní občanští demokraté už takto odmítali řadu nápadů. A nakonec podlehli svým výrazně slabším koal ...

Marný boj s byrokracií: Třetí vládní balíček je jen chabou náplastí na to, co se valí z EU

13. 5. 2024 | KOMENTÁŘ MARTINA MAŇÁKA | Fialova vláda minulý týden schválila tzv. antibyrokratický balíček číslo III, jehož proklamovaným cílem je ulevit podnikatelům, živnostníkům i občanům od byrokracie. Jde už o třetí vlnu „bitvy“, o jejímž předchozím průběhu, tedy prvních dvou balíčcích, asi tuší jen málokdo.

„Maska mi dává svobodu a mění charakter,“ říká Kyle Homola

12. 5. 2024 | „Je to dost nenáviděný koníček. Spousta lidí si kvůli furry projde i šikanou. Já v tom ale vidím smysl a životní naplnění. Jednou bych se tím chtěl živit.“

François Mitterrand: Starý socan, který se stal „králem Francie“

12. 5. 2024 | Když se v roce 1981 stal prezidentem Francie, byl to pro mnohé šok. Biografie Françoise Mitterranda, nazývaného Nemesis gaullistů, je plná zvratů, porážek i úspěchů a končí dlouhým smutným „odcházením“, jeho odkaz ale v páté francouzské republice dodnes rezonuje.

Street art, nebo street atak? Jihlavu zaplevelují agitační kresby u škol, magistrát tleská

11. 5. 2024 | KOMENTÁŘ JAKUBA SLÁMY | Pan Miloš Henč dostal od magistrátu města Jihlavy pomyslnou bianco směnku na bezplatnou a beztrestnou tvorbu na jihlavských chodnících. Ačkoliv se jeho tvorba na první pohled jeví jako neškodné malůvky, při druhém pohledu je zřejmá snaha politicky působit na Jihlaváky a jejich děti.

Mám si koupit skútr, nebo motorku?

11. 5. 2024 | Na INFO.CZ spouštíme nový pořad Auto Moto Borski, kde náš motoristický guru Michal Borský ukazuje, že dopravní prostředky v roce 2024 nemusí být jen unifikované krabice. Začínáme jarní sérií o motorkách.

Nejdůležitější je život sám, říkával Robert Kvaček. Speciál s Ondřejem Houskou k úmrtí významného českého historika

11. 5. 2024 | Dnešní, snad ne příliš smutná Historie očima Martina Kováře je věnována vzpomínce na velkého českého historika profesora Roberta Kvačka. 

Síkela lobboval u Microsoftu za datové centrum v Praze. Firmu ale odrazuje česká byrokracie

11. 5. 2024 | Naděje žije. Microsoft by ještě mohl oživit plán na výstavbu datového centra v Praze, do kterého chtěl investovat zhruba pět a půl miliardy korun. Loni na podzim od záměru ustoupil kvůli zdlouhavým rozhodovacím procesům, zejména nejasnostem kolem územního plánu a dlouhému stavebnímu řízení, o čemž e15 informovala jako první. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela téma otevřel při své návštěvě Seattlu na konci minulého týdne. Přemlouval zástupce Microsoftu, aby pražský projekt přece jen uskuteč ...

Když se hraje hokej, každý je hned vlastenec. Obaly s trikolorou na zrcátka jsou ode dneška povinné

10. 5. 2024 | GLOSA MICHALA BORSKÉHO | Právě zahájené domácí mistrovství světa v hokeji je přehlídkou okázalého národovectví, které skončí s vypadnutím české sborné ve skupině. Ještě předtím se ale zástupci široké veřejnosti věřící v úspěch kapitána Červenky a jeho družiny stanou sebevědomou silou schopnou ve vypjaté konfrontaci potřít kdejakého „bezvěrce“. 

Nekorunovaný král Londýna: Proč toryové nenašli na labouristickou hvězdu z metropole ani potřetí zbraň

10. 5. 2024 | Ve čtvrtek 2. května se v Anglii konaly volby do místních zastupitelstev, které potvrdily trend, známý již delší dobu. Konzervativci se od vítězství z prosince 2019, kdy jejich někdejší šéf Boris Johnson drtivě porazil šéfa labouristů Jeremyho Corbyna (rekordně od třicátých let minulého století), potácejí ve stále hlubší krizi.

Jako za bolševika. Anonymní „akademici“ by chtěli vyhazovat z práce pedagogy za „reakční“ názory

10. 5. 2024 | KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Nehorázným způsobem oslavila dvacet let od vstupu do Evropské unie partička přátel teroristů z Hamásu. Pod jménem „Akademici proti apartheidu“ se pokusili o okupační stávku na pozemku Fakulty humanitních studií, přestože podle děkanky nejsou jejími studenty. A to nebylo vše. Navíc adresovali vedení Karlovy univerzity ultimativní požadavek vyhodit ředitelku Herzlova centra izraelských studií Irenu Kalhousovou. ...

Švédský model povinné vojny děsí mladé lidi. Bude inspirací i pro Česko?

10. 5. 2024 | Místo odvodu všech branců si Švédsko vybere v populaci jen některé mladé lidi a ty odvede na vojnu, zatímco ostatní zůstanou doma. I když se takový model povinné vojenské služby může někomu zdát krajně nespravedlivý, nedávno se o něm uvažovalo i v Česku a hodlá se jím inspirovat i sousední Německo. Švédský způsob náboru nedostatkových sil do armády se totiž ukazuje jako mimořádně efektivní.

Ruská imitace Rolls-Roycu prošla omlazovací kúrou: Putin se s ní pochlubil při inauguraci

10. 5. 2024 | Věčný ruský prezident Vladimir Putin se na veřejnosti opět ukázal s autem, kterým kromě jeho věrchušky nikdo nejezdí. Aurus Senat se nápadně podobá vozům Rolls-Royce, jeho nejnovější faceliftovaná verze má ale připomínat stalinskou limuzínu ZIS, která tehdy nebyla ničím jiným než okopírovaným americkým Packardem.

Zdroj: Info.cz - https://info.cz
12:11:59 | 14.05.2024



Počasí v ČR
Počasí v regionech »
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Ceny paliva v regionu
Ceny v dalších regionech »








Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD