Neděle 19.5.2024
InfoDnes.cz »

Přehled tisku

» Hlavní přehled » Český rozhlas
Český rozhlas Zdroj: Český rozhlas |

‚Bereme Nečase, Pastrňáka i Zachu.‘ Čeští fanoušci se těší na posily z NHL a věří v medaili

18. 5. 2024 | Někteří fanoušci si světový šampionát užívají ve fanzóně, jiní přímo v hale. V rozhovoru pro Radiožurnál a iROZHLAS.cz se ale oslovení příznivci shodli, že se rozhodně těší na posily z NHL. Do jaké formace by se podle nich měl zapojit David Pastrňák? Přivítali by i Pavla Zachu, který už několikrát nabídku reprezentovat odmítl?

Některé sovy létají návštěvníkům nad hlavou, jiné se skrývají. V Borových Ladech znovuotevřeli sovinec

18. 5. 2024 | Sovinec v Borových Ladech na Prachaticku na Šumavě je znovu otevřený. Pokud budou mít návštěvníci štěstí, můžou ve voliérách pozorovat šest druhů sov. Mnozí noční ptáci jsou tu aktivní i ve dne, do velkých voliér se totiž před několika dny přestěhovali ze záchranné stanice v Klášterci.

Běžec Habarta překonal český rekord v běhu na 3 kilometry překážek. Moravčíkův čas padl po 52 letech

18. 5. 2024 | Dvacetiletý Tomáš Habarta překonal téměř 52 let starý český rekord Dušana Moravčíka v běhu na 3000 metrů překážek. Na stříbrném mítinku Kontinentální Tour v polském Chorzówě dosáhl času 8:22,68 minuty.

Pohřbů pro osamělé přibývá. Státní kasu vyjdou ročně sociální kremace na desítky milionů korun

18. 5. 2024 | Když se o zemřelé nepostarají příbuzní, zaplatí to stát. Loni takových případů bylo víc než 2000. A sociálních pohřbu v Česku přibývá. Za poslední čtyři roky je to nárůst skoro o 50 procent.

V evropském klubu si zachytám víc. Ženská obdoba NHL je ale lákavá, přiznává hokejistka Škodová

18. 5. 2024 | Střecha Galerie Harfa před dalším českým zápasem na domácím světovém šampionátu znovu patřila Speciálu Radiožurnálu Sport. Kromě Martina Hanzala dorazily i české reprezentantky Blanka Škodová a Michaela Pejzlová. Co jim chybí k tomu, aby na světových akcích konečně porazily Američanky nebo Kanaďanky? Dělá Hanzalovi radost, že se aktuálně daří Dallasu? Je spokojený s výkony českého týmu na právě probíhajícím MS? ...

Avarské ženy rodily děti bratrům a otci svého muže. Znali své příbuzné po šest generací, říká archeoložka

18. 5. 2024 | Mezinárodní tým vědců zkoumal v uplynulých letech rozsáhlá pohřebiště na území dnešního Maďarska mezi Tisou a Dunajem, kde se v raném středověku nacházelo centrum avarské říše. Vědci analyzovali DNA z kostí a došli k překvapivému zjištění, že hodně nebožtíků bylo vzájemně příbuzných. „Avaři museli mít znalosti o příbuzenství do šesté generace,“ vysvětluje archeoložka Zuzana Hofmanová z Ústavu archeologie a muzeologie Masarykovy univerzity. ...

Vítězství nad Slováckem Slavii k titulu nepomohlo, Plzeň s oporami na lavičce remizovala s Baníkem

18. 5. 2024 | Fotbalisté Slavie v předposledním 4. kole ligové nadstavbové skupiny o titul zvítězili 2:1 na Slovácku, přesto ztratili šanci na první příčku. Obhájce titulu a lídr tabulky Sparta totiž v souběžně hraném utkání uspěla 5:0 v Mladé Boleslavi a před posledním zápasem udržela čtyřbodový náskok na odvěkého rivala. Plzeň remizovala s Ostravou 1:1.

OBRAZEM: Modré povodně v Beskydech. Vědci simulovali přívalový déšť a odtékání vody z krajiny

18. 5. 2024 | V českých lesích se udrží voda jen tam, kde je rozrušená půda. Jinak rychle odteče z krajiny pryč, předpokládají vědci. Jestli to tak skutečně funguje, se rozhodli ověřit pod Velkým Javorníkem v Beskydech. 

Antivirus: Pachatelé používají podvržená telefonní čísla k masivnímu okrádání lidí. Jak se bránit?

18. 5. 2024 | Když podvodníci volají, často předstírají cizí telefonní číslo, třeba vaší banky nebo pojišťovny. Jenže někdy volí číslo i náhodně, a mohou se trefit i do toho vašeho. Vám pak může volat podvedený člověk a chtít náhradu. Co s tím popisuje další díl pořadu Antivirus na Radiožurnálu.

Kanada porazila Finsko 5:3 a zajistila si čtvrtfinále. Němci ho po vítězství nad Polskem mají na dosah

18. 5. 2024 | Hokejisté Kanady porazili na mistrovství světa Finsko 5:3 a vyhráli v Praze i svůj pátý zápas. Mají tak jistotu čtvrtfinále, Finové musí zvládnout příští zápas proti Dánsku. Německo v Ostravě porazilo Polsko 4:2 a čtvrtou výhrou se přiblížilo postupu. Obhájci stříbrných medailí se i díky dvěma gólům útočníka Johna Peterky posunuli na druhé místo skupiny B.

Slováci porazili outsidera z Francie 4:2, třemi body přispěl útočník Třince Hudáček

18. 5. 2024 | Slovenští hokejisté porazili na mistrovství světa v Ostravě Francii 4:2, na turnaji vyhráli čtvrté utkání za sebou a posunuli se na třetí místo tabulky skupiny B. Dvěma góly a asistencí se na vítězství podílel útočník Libor Hudáček. Francie je po čtvrté porážce šestá.

Češi porazili Velkou Británii 4:1 a poskočili na první místo tabulky. Červenka přispěl čtyřmi asistencemi

18. 5. 2024 | Čeští hokejisté vyhráli na mistrovství světa v Praze nad Velkou Británií 4:1 a posunuli se do čela skupiny A. Svěřenci trenéra Radima Rulíka vedou o bod před Švýcarskem a Kanadou, které odehrály o zápas méně, a mají jistotu, že skončí nejhůře třetí. Poslední zápas ve skupině český tým odehraje v úterý od 16.20 proti Kanadě. Ve čtvrtek od 20.20 jej čeká čtvrtfinále.

Sparta porazila Mladou Boleslav 5:0 a slaví už 38. titul. Čtyřikrát se trefil Kuchta

18. 5. 2024 | Fotbalisté Sparty vyhráli díky čtyřem gólům Jana Kuchty v předposledním 4. kole ligové nadstavbové skupiny o titul v Mladé Boleslavi 5:0 a poprvé od roku 2001 obhájili trofej. Pražané udrželi před městským rivalem Slavií, která třetí sezonu po sobě obsadila druhé místo, čtyřbodový náskok. Vršovickým v souběžně hraném utkání nepomohlo ani vítězství 2:1 na Slovácku.

Na Ústecku se vyskytlo tornádo. Mohlo vzniknout kvůli přeháňkám u německých hranic

18. 5. 2024 | Začíná sezóna bouřek a tornád. Jedno se zřejmě vyskytlo po čtvrté hodině odpoledne ve Valtířově na Ústecku. Zaznamenali ho občané na fotce, kterou Český hydrometeorologický ústav sdílel na sociální síti facebook.

Leverkusen získal svůj první německý titul bez jediné prohry. Bayern po 13 letech končí hůř než druhý

18. 5. 2024 | Fotbalisté Bayeru Leverkusenu zvítězili v posledním kole německé ligy nad Augsburgem 2:1 a stali se prvním týmem v historii, který prošel celou soutěží bez porážky. Bundesligu opouštějí Darmstadt a Kolín nad Rýnem, baráž o záchranu bude hrát Bochum.

Projekt Východní štít: Polsko dá 58 miliard korun na zvýšení bezpečnosti hranice s Ruskem a Běloruskem

18. 5. 2024 | Polsko investuje deset miliard zlotých (asi 58 miliard korun) do zvýšení bezpečnosti své hranice s Ruskem a Běloruskem, včetně výstavby opevnění, ohlásil premiér Donald Tusk. Šéf vlády podle médií v sobotu představil plán zlepšení obrany asi 400 kilometrů dlouhého úseku polské hranice. Projekt nazvaný Východní štít má současně odstrašit potenciálního agresora.

Exlitvínovský Kirk se na zápas s Čechy těší. ‚Bude trochu hecovačka,‘ reaguje jeho bývalý spoluhráč Kaše

18. 5. 2024 | Ani ne 24 hodin po vítězství nad Rakouskem 4:0 nastoupí čeští hokejisté na domácím mistrovství světa k dalšímu zápasu. V sestavě národního týmu by se mohl po dopoledním příletu z NHL objevit útočník Martin Nečas. Podle papírových předpokladů i dosavadních výsledků je čeká Velká Británie. Ta zatím čeká na první bod, krčí se na poslední příčce a hodně spoléhá na svého nejproduktivnějšího hráče – exlitvínovského Liama Kirka. ...

Ruská ropa se do Evropy dostává přes Turecko. Loni ji Unie nakoupila podle odhadů za 74 miliardy korun

18. 5. 2024 | Je květen 2023 a v jižním Turecku, 60 kilometrů od hranic se Sýrií, vjíždí do terminálu Toros Ceyhan tanker se sto padesáti tisíci barely palivové nafty. Loď se pak vydává na třídenní cestu do řecké rafinerie. Zdánlivě se jedná o turecké palivo a také Atény trvají na tom, že nepřijímají náklad s ruskou značkou. Nové zprávy ale ukazují, že zásilka pocházela právě z Ruska. Podle výzkumu dvou think-tanků a serveru Politico nešlo o ojedinělý případ. ...

Ruský soud zabavil majetek Commerzbank a Deutsche Bank. Přišly celkem o desítky miliard korun

18. 5. 2024 | Ruský soud ve sporu kolem plynárenského projektu nedokončeného kvůli protiválečným sankcím zablokoval majetky nejen italské bance UniCredit, ale také německým Deutsche Bank a Commerzbank. Informují o tom v sobotu světová média, podle kterých objem zabaveného majetku dohromady činí nejméně 700 milionů eur (přes 17 miliard korun). Arbitrážní soud v Petrohradu rozhodl na základě stížností jedné z dceřiných společností. ...

‚V podstatě ruský. A v rozporu s ústavou.‘ Gruzínská prezidentka vetovala zákon o zahraničním vlivu

18. 5. 2024 | Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o zahraničním vlivu, proti kterému v Tbilisi v posledních týdnech demonstrovaly desetitisíce Gruzínců jako proti „ruskému zákonu“. Jeho odpůrci jej pokládají za známku obratu Tbilisi od Evropské unie k Rusku, které okupuje část gruzínského území. Vládní strana Gruzínský sen má ale v parlamentu dost poslanců, aby veto hlavy státu přehlasovala. ...

Zdroj: Český rozhlas - https://rozhlas.cz
04:11:13 | 19.05.2024



Počasí v ČR
Počasí v regionech »
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Ceny paliva v regionu
Ceny v dalších regionech »








Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD