InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Nad Prahou proletí vrtulníky. Flora láká vojenské nadšence

29.04.2024
Opět po roce se mohou příznivci a nadšenci armády těšit na prezentační a náborovou akci v pražském obchodním centru Atrium Flora pod názvem Army den. V sobotu 18. května se od 9 do 18 hodin představí návštěvníkům armádní profesionálové, příslušníci Hradní stráže, Vojenské policie, studenti vojenských škol a vojáci aktivní zálohy. Bohatý program bude zpestřen ve 12 hodin přeletem transportních vrtulníků W-3A Sokol a Mi-17 nad budovou centra.
Foto: acr.army.cz
"Army den na Floře je už tradiční akcí, která každoročně láká tisíce návštěvníků. Já si rozhodně nenechám ujít ani letošní ročník a doufám, že se v obchodním centru Flora v Praze potkáme. Připraveny budou bohaté ukázky vojenské techniky, budete si moci vyzkoušet airsoftovou střelnici nebo otestovat fyzičku. Vojáci vám předvedou boj zblízka, slaňování i výcvik armádních psů. A hlavně budete mít příležitost se s našimi profesionálními vojáky setkat. Třeba vás i přesvědčí, abyste se stali jedním z nich," zve na akci ministryně obrany Jana Černochová.

Návštěvníci se mohou těšit například na vozidlo TITUS, samohybnou kanónovou houfnici Dana, kolový obrněný transportér Pandur, vozidla Dingo a Iveco, LRD Kajman, protiletadlový komplet RBS-70, salvový kanón, motocykly Hradní stráže a Vojenské policie i další techniku a vojenské vybavení včetně ručních zbraní. Dále bude k vidění vozidlo Toyota HILUX, bezosádkový pozemní průzkumný prostředek UGV SOM-6, bojový člun speciálních sil a lehký zdravotnický terénní odsunový prostředek IVECO.

Na místě bude kariérní centrum, kde se zájemci dozví informace o službě v ozbrojených silách a aktivní záloze, účasti na dobrovolném vojenském cvičení a studiu na vojenských školách. Nadšenci si budou moci ověřit také svoji fyzickou zdatnost pod dohledem zástupců vojenského oboru FTVS UK Praha. Příslušníci sekce komunikačních a informačních systémů MO představí kampaň Spojař nové generace.

"Nábor je jednou z našich priorit. Letošní ročník chceme zaměřit na prezentaci všech forem uplatnění v ozbrojených silách, s důrazem na představení služby v aktivní záloze. Akce na veřejnosti jsou nejvhodnější formou interaktivní komunikace s občany, mohou se zde osobně setkat s vojáky, prohlédnout si jejich techniku, vybavení a pohovořit s nimi," vysvětlil ředitel Agentury personalistiky AČR brigádní generál Vladimír Studený.

Se sportovci ASC Dukla se návštěvníci potkají při autogramiádě a s vojenskými kaplany při jejich prezentaci duchovní služby Armády ČR. Nebudou chybět ani pracovníci odboru pro válečné veterány a válečné hroby MO. Zájemci se mohou zúčastnit poutavých besed s válečnými veterány.

Ukázky budou připraveny nejen uvnitř obchodního centra, ale i na ploše před a za ním. Vojáci předvedou vojenské lezení, výcvik služebních psů, boj zblízka, bojový sport MMA a přehlídku výstroje armády, Hradní stráže a Vojenské policie. S novým exhibičním programem vystoupí Čestná stráž Armády ČR.

Den zpříjemní armádní umělci pásmem vojenské hudby Olomouc, hudby Hradní stráže a Vojenského uměleckého souboru Ondráš. Součástí programu bude ukázka historických ručních a lafetovaných zbraní a dvě výstavy "25 let v NATO" a "Posádková města".

ávštěvníci budou mít možnost vyzkoušet si střelbu na airsoftové střelnici s replikami armádních zbraní a na simulátoru pilotovat letoun L-159. Přítomni budou i studenti Univerzity obrany Brno a Vojenské střední školy a vyšší odborné školy MO. Představí se projekt POKOS (Příprava občanů k obraně státu) s vědomostní soutěží o zajímavé ceny. Připravena bude i ochutnávka tradičního vojenského guláše. Vojáci přijedou s lety prověřenou polní kuchyní POKA a nově představí moderní polní kuchyni Praporu podpory nasaditelných sil (HNS) z Rakovníku.

Zdroj: Armáda ČR

Další články z rubriky Regiony

Aplikace Portálu občana získala ocenění na největší konferenci o digitalizaci veřejné správy ISSS v Hradci Králové

Mobilní aplikace Portál občana z dílny Digitální a informační agentury (DIA) vyhrála večer před zahájením největší konference o digitalizaci veřejné správy ISSS v Hradci Králové cenu Český zavináč 2024, která oceňuje nejlepší projekty či osobnosti, ...

České dráhy: Na středočeské tratě vyjel ve zkušebním provozu první RegioPanter PID

Zbrusu novým regionálním vlakem RegioPanter v barvách PID se od včerejška na lince S4 Praha - Kralupy nad Vltavou mohou svézt první cestující. Na trat ...

O značku Regionální potravina soutěžilo v Jihočeském kraji 103 produktů

Hodnotitelská komise 15. ročníku soutěže o prestižní značku Regionální potravina Jihočeského kraje vybírala z celkem 103 přihlášených produktů od 28 v ...

Sedmý ročník festivalu Maker Faire Prague přilákal o víkendu na Výstaviště rekordní počet návštěvníků

Víkend 11. a 12. května patřil na pražském Výstavišti objevování, hraní a bádání. V Křižíkových pavilonech se totiž konal Maker Faire Prague, festival ...

ŘSD: Připravujeme výměnu protihlukové stěny na dálnici D5 u Drahelčic

V těchto dnech vrcholí přípravy k výměně protihlukové stěny na cca. 4. až 5. km dálnice D5 ve směru na Plzeň, u Drahelčic. Práce, které silničáři zahá ...

Doporučujeme



Středa 15.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »