Čtvrtek 16.5.2024
InfoDnes.cz »

Přehled tisku

» Kultura » Deník
Deník Zdroj: Deník |

Nové audioknihy: Obermannová, Caplinová, Vondruška i Kunderovy eseje

16. 5. 2024 | Babičku, která ještě není „dead“, přináší Irena Obermannová. Hosteska na luxusní jachtě mezi dvěma muži je hlavní hrdinkou romance od Julie Caplinové. Bylo nás pět za časů normalizace slibuje kniha Zítra přijde Olah. K tomu prozření barového povaleče a milovníka žen od Alexe Walló i další případ středověkého kriminalisty Oldřicha z Chlumu z pera Vlastimila Vondrušky. To jen jen zlomek z nabídky audioknižních novinek. Deník vám přináší výběr těch nejzajímavějších z nich. ...

Svatba Harapese a Zagorové byla účelová. Adoptovanou holčičku jim nakonec vzali

16. 5. 2024 | Prožil jsem neobyčejný život, i když jsem ho proskákal. Nedá se říct, že by to byla práce. Je to činnost, která vás musí bavit. A je ohromné, když se člověk najde v tom, k čemu má předpoklady. To jsou slova Vlastimila Harapese, který ve středu v 77 letech podlehl rakovině plic. Jaké byly jeho baletní začátky, jak vzpomínal na vztah s Hanou Zagorovou a proč často prohlašoval, že má odpor k pohybu?

Jak jsi proboha stihla mít čtyři děti? Meryl Streepová je miláčkem Cannes

16. 5. 2024 | Filmový festival v Cannes svižně odstartoval a má velkou úvodní hvězdu - Meryl Streepovou. „Můj život a kariéra? Všechno to uběhlo nějak rychle. Tedy kromě mé dnešní řeči. Ta byla opravdu dlouhá,“ žertovala herečka v úterý na zahajovacím večeru, když děkovala za čestnou Zlatou palmu. Bylo to emotivní, ostatně i díky herečce Juliette Binocheové, jež jí cenu předávala a během bilance rolí své kolegyně se rozplakala. Prostě dojemný dámský večer, který korunovala upřímná Juliettina otázka: „Jak jsi ...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr podlehl vážné nemoci, bylo mu 77 let

15. 5. 2024 | Po dlouhé nemoci ve středu zemřel herec, tanečník a pedagog Vlastimil Harapes, bylo mu 77 let. ČTK to sdělil mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Harapes byl dlouholetým sólistou baletu Národního divadla, později baletní soubor první české scény vedl jako umělecký šéf. Na závěr svého angažmá se stal jako jeden z mála čestným členem Národního divadla, v roce 2016 vstoupil do Síně slávy ND.

David Prachař o seriálu Iveta: S Josefem Rychtářem jsem se sejít nechtěl

15. 5. 2024 | Byl posledním mužem, jehož měla zpěvačka Iveta Bartošová po svém boku do doby, než dobrovolně ukončila svůj život. V závěrečné premiérové minisérii Iveta, kterou v těchto dnech vysílá Voyo, ztvárňuje postavu Josefa Rychtáře herec David Prachař. „Oslovili mě do ní přes castingovou firmu producentky Maji Hamplové. Asi měli pocit, že se Josefu Rychtářovi podobám. Následně jsem vedl rozhovor s režisérem a scenáristou Michalem Samirem a pak mi poslali scénář, který mě bavil. A tak jsem do toho šel,“ ...

Začíná filmový festival v Cannes. Rozsvítí ho Streepová, Costner i Trump

14. 5. 2024 | Meryl Streepová, Kevin Costner, George Lucas, Megalopolis i Šílený Max. Na francouzské Riviéře v úterý začíná největší filmový svátek světa - filmový festival v Cannes 2024. Očekává 35 tisíc hostů ze 160 zemí a různých kultur, o něž bude pečovat 500 sekuriťáků i speciální tým pro zásah proti případnému sexuálnímu obtěžování. Budou u toho i Monte Christo a Donald Trump, samozřejmě na filmovém plátně. ...

KVÍZ: Pulp Fiction slaví 30 let. Plný počet bodů dokáží jen opravdoví fandové

14. 5. 2024 | V květnu před 30 lety měl na festivalu v Cannes premiéru kultovní film Pulp Fiction: Historky z podsvětí. Jeho režisér a scenárista Quentin Tarantino díky němu vstoupil mezi legendy kinematografie a John Travolta dal nový směr své herecké kariéře. Říkají vám něco postavy jako Vincent Vega, Jules Winnfield, Marsellus Wallace nebo Butch Coolidge? A víte, kdo pronesl větu: „Takže si to shrneme. Máme tady jedno auto plus jedno tělo minus hlava v garáži“? Vyzkoušejte si v kvízu Deníku své znalosti! ...

V nové vánoční pohádce ČT se potkají tři princezny. Chytrá, odvážná a krásná

13. 5. 2024 | V lesích Českého Švýcarska, které před dvěma lety zachvátil rozsáhlý požár, začal režisér Tomáš Pavlíček natáčet letošní vánoční premiérovou pohádku České televize Tři princezny. Spálenou krajinou v ní putují na koních chytrá Sofie, odvážná Leona a krásná Flóra. Čeká je cesta plná nástrah, dobrodružství a zdolávání nesnadných úkolů.

Rammstein předvedli v Praze další ohnivou show. Podívejte se, jak vypadala

13. 5. 2024 | Svátkem hudby nejen pro české publikum byly dva víkendové koncerty populární německé kapely Rammstein. Jak v sobotu 11. května, tak i v neděli 12. května se v areálu v pražských Letňanech podle pořadatelů sešlo na 60 tisícovek diváků. Koncertům již v pátek předcházela generální zkouška kapely před další částí jejího velkého turné.

Petr Hapka by slavil osmdesátiny. Býval elegánem prvorepublikového střihu

13. 5. 2024 | Levandulová, Dívám se, dívám, S cizí ženou v cizím pokoji, Štěstí je krásná věc nebo Bude mi lehká zem. Těmito a mnoha dalšími songy proslul skladatel Petr Hapka, který svou hudbou oblažil i mnohé filmy či televizní seriály. Od jeho narození uplyne 13. května osmdesát let.

Film Jedna noc budí jeden pocit: Škoda času

12. 5. 2024 | Zatímco Netflix láká na Jeden den, do kin vstupuje Jedna noc. Z lásky k muži tu podstupuje žena den co den nedůstojné erotické služby online. Čeští tvůrci dali do podtitulu provokativní otázku: „A co byste pro lásku udělali vy?“ K odpovědi však divák nemá šanci dospět. Hlavní hrdina je totiž natolik nesympatický a bez charismatu, že je vám jeho osud prakticky fuk.

České videohry ve světě oceňují, říká specialista Vladimír Geršl

11. 5. 2024 | Beat Saber, Arma, Mafia, Last Train Home ale třeba i Playing Kafka. České videoherní scéně se daří, podle odborníků chybí jen větší provázanost mezi artovými obory a herním průmyslem a podpora státu. Svůj prostor mají domácí hry už delší čas na festivalu animovaného filmu Anifilm, jehož aktuální ročník se nyní koná v Liberci a který letos udělal důležitý krok - otevřel platformu pro prezentaci začínajících tvůrců a titulů.  ...

Zažil bídu i slávu. Ivan Hlas slaví sedmdesát. Mám rád celkovou harmonii, říká

11. 5. 2024 | Za svůj život vystřídal více než dvacet profesí a nakonec zakotvil u hudby. K jeho největším hitům patří Malagelo, Na kolena a Aranka umí hula hop, na výsluní ho přivedla hudba k filmu Šakalí léta. Zpěvák, kytarista a skladatel Ivan Hlas, který se v posledních letech dokázal poprat s rakovinou hlasivek, oslavil 10. května sedmdesát let.

Televizní program na víkend: Těšte se na řadu pohádek i hudební evergreeny

10. 5. 2024 | O víkendu si diváci mohou udělat pohodu při sledování klasických pohádek, které se v televizním programu objevují během největších svátků v roce. Patří k nim Byl jednou jeden král či Pyšná princezna. Dojde i na Robinsonku z dílny režiséra Karla Kachyni, od jehož narození uplynulo 1. května sto let.

Nagano, motyky i nazí hokejisté. Národní galerie ukazuje hokej trochu jinak

10. 5. 2024 | Na led! S výmluvným názvem je v Paláci Kinských na pražském Staroměstském náměstí k vidění osobitá výstava a milá pocta hokeji, jehož mistrovství světa v pátek v České republice začíná. Dokazuje mimo jiné, že fenomén hokeje a bruslení nemusí být jen vášní sportovních fanoušků či hráčů. Může zajímat a bavit i umělce napříč dobou i žánry.

Tipy ze streamů: Iveta Bartošová, nový Pán času i mrazivá Zóna zájmu

9. 5. 2024 | Ve videotéce Voyo se završí osud Ivety Bartošové. Jistý magnát z Atlanty si to naopak se svým údělem bez milosti rozdá. Vrací se Pán času a má tmavou tvář. Pro otrlé je tu Zóna zájmu a rodinný život nacisty Rudolfa Hösse. Na streamovacích platformách bude zkrátka z čeho vybírat. Deník přináší tipy na to nejzajímavější.

Frank Sinatra mě naučil, co je stará škola, říká slavný jazzman Chris Botti

8. 5. 2024 | Zkušenost, kterou za svou čtyřicetiletou kariéru udělal americký jazzový trumpetista a skladatel Chris Botti, by mu leckdo záviděl. K jeho prvním kšeftíkům patřilo hraní s Frankem Sinatrou. A pak už se to rozjelo. Aretha Franklin, Natalie Cole, Bette Midler, Joni Mitchell, Natalie Merchant, Burt Bacharach… Seznam legend, jejichž hudbu rodák z Portlandu obohatil o svůj sound, je zatraceně dlouhý. 

Pět zastavení s Václavem Postráneckým: Od S tebou mě baví svět k seriálům

7. 5. 2024 | Od úmrtí herce, režiséra a divadelního pedagoga Václava Postráneckého uplynulo 7. května už pět let. Vedle divadla se výrazně uplatnil i ve filmu a v televizi. Patřil k hlavním postavám mnoha úspěšných televizních seriálů, například Byl jednou jeden dům, Cirkus Humberto, Zlá krev, nezapomenutelná je jeho úloha v komedii Marie Poledňákové S tebou mě baví svět. Deník přináší přehled jeho výrazných filmových a seriálových rolí. ...

Lechtivé, děsivé i oscarové. Libercem se valí Anifilm

7. 5. 2024 | Malí i velcí páni, chcípáci i celebrity. Ba i výtvarníci zcela nečekaní. A jako vždy trocha té studentské deprese. To všechno slibuje Mezinárodní festival animovaného filmu, který v úterý večer startuje v Liberci.

Herec Leoš Noha: Přestal jsem kalit Ligu mistrů a spadl do okresního přeboru

7. 5. 2024 | V sobotu oslavil ústecký rodák a herec Leoš Noha 56. narozeniny. V Leštině u Malého Března má chalupu, kde hlavně relaxuje. Naposledy ho diváci mohli vidět v televizním seriálu „To se vysvětlí, soudruzi!“ jako příslušníka státní bezpečnosti (StB).

Zdroj: Deník - denik.cz
20:11:05 | 16.05.2024



Počasí v ČR
Počasí v regionech »
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Ceny paliva v regionu
Ceny v dalších regionech »








Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD