Čtvrtek 16.5.2024
InfoDnes.cz »

Přehled tisku

» Zahraničí » Lidovky.cz
Lidovky.cz Zdroj: Lidovky.cz |

Fico je stále ve vážném stavu, čeká ho další operace. Krvácení do břicha zastavili

16. 5. 2024 | Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po jednání bezpečnostní rady vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák. Fico utrpěl mnohačetná poranění, operace trvala pět hodin. Podle Kaliňáka je rozsah zranění natolik rozsáhlý, že odpověď organismu bude ještě velmi náročná.

V Rusku mají jasno: Fica chtěl zavraždit zběsilý mučedník liberalismu

16. 5. 2024 | Zatímco slovenská média teprve pomalu rozkrývají životní příběh muže obviněného ze středečního atentátu na premiéra Roberta Fica, přední ruští politologové už mají o jeho motivaci jasno. Juraj Cintula je podle nich typickým produktem „globální liberální propagandy“.

Opusťme bludný kruh nenávisti, vyzvala společně Čaputová s Pellegrinim

16. 5. 2024 | Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a předseda parlamentu Peter Pellegrini, který ji ve funkci nahradí, na společné tiskové konferenci odsoudili atentát na premiéra Roberta Fica, vyzvali ke zklidnění napětí ve společnosti a opuštění bludného kruhu nenávisti. Čaputová svolala schůzku lídrů politických stran, oba doporučili utlumení kampaně před volbami.

Fica by mohl zastoupit Kaliňák, slovenské zákony ale nemyslí na všechno

16. 5. 2024 | Slovenského premiéra Roberta Fica, který při středečním pokusu o atentát utrpěl vážná poranění, ve funkci podle zákona nahradí jeden z jeho místopředsedů. Situací, kdy šéf kabinetu není ze zdravotních důvodů schopen vykonávat svou funkci, se ale zákony na Slovensku zabývají jen částečně, shodují se tamní média. Jednodušší situace nastane, pokud bude Fico schopen komunikovat.

Atentátník je na svůj čin hrdý. Obvinili ho z pokusu o vraždu, hrozí mu doživotí

16. 5. 2024 | Slovenská policie obvinila jednasedmdesátiletého Juraje C. podezřelého ze středečního útoku na slovenského premiéra Roberta Fica z pokusu o úkladnou vraždu. Hrozí mu až doživotní vězení. Pachatel podle televize Markíza řekl, že je hrdý na to, co udělal. Slovenský ministr vnitra uvedl, že šlo o osamělého vlka, který nebyl členem žádné politické skupiny.

Rána do srdce Slovenska, jsme země v rozkladu, píše tisk o atentátu na Fica

16. 5. 2024 | Za ránu do srdce slovenské společnosti, která čelí pokročilému rozkladu bezpečnosti a společenskému chaosu, označil slovenský tisk středeční atentát na premiéra Roberta Fica. Ministerského předsedu v Handlové po výjezdním zasedání vlády postřelil útočník, Fico se v banskobystrické nemocnici podrobil pětihodinové operaci a jeho zdravotní stav je označován za vážný.

Německý parlament zbavil Bystroně imunity, policie prohledala jeho kancelář

16. 5. 2024 | Spolkový sněm zbavil imunity poslance Alternativy pro Německo Petra Bystroně. Bavorský zemský kriminální úřad (LKA) následně prohledal Bystroňovu parlamentní kancelář. Prohlídka souvisí s vyšetřováním, jež vede mnichovské státní zastupitelství. Bystroň čelí podezření, že dostával úplatky od proruské sítě. Poslanec to opakovaně popřel.

Volal na Fica, ať jde blíž, pak začal střílet, líčí svědci atentátu

16. 5. 2024 | Lidé, kteří stáli v bezprostřední blízkosti atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica, zůstávali v šoku. S odstupem několika minut líčili místním reportérům, jak viděli celý incident. Podle jejich slov atentátník na premiéra křičel, aby přišel blíž. „Nalákal ho k sobě a začal střílet,“ popsala jedna ze svědkyň deníku Pravda.sk.

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. 5. 2024 | Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na svoje zdroje to uvedl slovenský Denník N. Podle serveru Aktuality.sk je jeho stav stabilizovaný. Operace podle ministra životního prostředí Tomáše Taraby dopadla dobře. „Byl těžce zraněný – jedna kulka zasáhla žaludek a druhá kloub,“ řekl Taraba deníku SME.

Básník, sekuriťák, sympatizant opozice. Kdo je podezřelý z útoku na Fica

15. 5. 2024 | Navrhl jsem smrti, abychom si potykali, a ona... se rozplakala. Tak začíná jedna z básní 71letého Juraje C., zakladatele spolku Literárny klub Duha ze slovenských Levic. Právě Juraje C. zadrželi jako podezřelého z toho, že v městečku Handlová legálně drženou pistolí několikrát vystřelil na premiéra Roberta Fica. Ten skončil v nemocnici v Banské Bystrici.

VIDEO: V Istanbulu vzplála Atatürkova oblíbená restaurace, oheň zasáhl i bazar

15. 5. 2024 | Znamý Egyptský bazar v Istanbulu ve středu zasáhl požár. Plameny se začaly šířit z komína více než sto let staré restaurace Pandeli, do které kdysi chodil i zakladatel moderního Turecka Mustafa Kemal Atatürk. Po střeše se pak rozšířily i na samotný bazar. Hasičům se však oheň podařilo uhasit dřív, než turisty oblíbené místo stihlo utrpět větší škody.

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. 5. 2024 | Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká palivo. V důsledku nehody, která část mostu poškodila, byla uzavřena jediná silnice na malý ostrov. Zda si incident vyžádal zraněné, nebylo bezprostředně jasné. S odkazem na místní úřady o tom informovala agentura AP.

Putin ukázal všechny šéfy vojenských okruhů, poprvé za války na Ukrajině

15. 5. 2024 | Ruský prezident Vladimir Putin ve středu představil velitelům vojenských okruhů nového ministra obrany Andreje Belousova. Podle BBC News to bylo poprvé od začátku války na Ukrajině, co Putin ukázal všechny velitele okruhů. „Čím efektivněji pracujete v první linii, tím větší máme šanci vyřešit tento problém mírovou cestou,“ uvedl Putin na setkání.

Násilí nesmíme tolerovat, řekl Fiala. Politici odsuzují útok na slovenského premiéra

15. 5. 2024 | Prezident Petr Pavel odsoudil útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že takové činy podkopávají demokracii. Podle premiéra Petra Fialy nesmí mít násilí ve společnosti místo. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že se za Fica modlí. Podobné prohlášení vydal i americký prezident Joe Biden, který útok odsoudil.

Politolog Mesežnikov: Vinit z atentátu opozici je přes čáru. Vystoupení Blahy a Danka byla krajně nevhodná

15. 5. 2024 | „K uklidnění situace ve společnosti mohou přispět všichni a možná to je chvíle pro budoucího prezidenta Petra Pellegriniho,“ říká mj. v rozhovoru pro Lidovky.cz politolog Grigorij Mesežnikov z Institutu pro veřejné otázky (IVO).

VIDEO: Fico před měsícem předpovídal, že někdo zavraždí vládního politika

15. 5. 2024 | Slovenský premiér Robert Fico se stal ve středu odpoledne cílem atentátu. Už na počátku dubna přitom ve videu zveřejněném na sociálních sítí varoval, že současná nálada ve společnosti může vést k vraždě někoho z vládních politiků.

Ficova ochranka v terénu neměla štěstí. V malých davech hrozí podcenění situace, říká exministr vnitra Bublan

15. 5. 2024 | Ve slovenské Handlové došlo ve středu odpoledne k atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (SMER). Lze takové situaci předejít? Okolnosti situace objasňuje v rozhovoru pro Lidovky.cz exministr vnitra a někdejší ředitel civilní rozvědky František Bublan.

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. 5. 2024 | Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politika odvezli do nemocnice, podle informací na jeho profilu je v ohrožení života a nejbližší hodiny rozhodnou. Policie údajného útočníka zadržela. Politici atentát odsoudili.

Máte krev na rukou! Ficova vláda po atentátu ostře útočí na média a opozici

15. 5. 2024 | Slovenští vládní politici odsoudili útok na premiéra Roberta Fica. Nejostřejší slova volil Ficův koaliční partner a předseda Slovenské národní strany Andrej Danko. Někteří vládní představitelé uvedli, že krev na rukách mají členové opozice i média, která rozdmýchávají nenávist ve společnosti. Prezidentka Zuzana Čaputová čin označila za brutální a bezohledný.

Rusko hlásí znovudobytí Robotyne na jihu. Snaží se o postup, uvedl Kyjev

15. 5. 2024 | Ruské ministerstvo obrany hlásí dobytí vesnice Robotyne v jihoukrajinské Záporožské oblasti, kterou Ukrajinci osvobodili od ruské okupace loni v létě, Ukrajina podle médií tvrzení popřela. Rusové se podle prohlášení zmocnili obcí Lukjanci a Hlyboke v Charkovské oblasti. Ukrajinský generální štáb naopak odpoledne uvedl, že ukrajinští vojáci částečně vytlačili ruská vojska z příhraničního města Vovčansk. Podobná tvrzení stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit. ...

Zdroj: Lidovky.cz - https://lidovky.cz
14:11:12 | 16.05.2024



Počasí v ČR
Počasí v regionech »
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Ceny paliva v regionu
Ceny v dalších regionech »








Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD