Pátek 17.5.2024
InfoDnes.cz »

Přehled tisku

» Ekonomika » iDNES.cz
iDNES.cz Zdroj: iDNES.cz |

Ikonické casino Mirage a jeho sopka končí, bude z něj hotel ve tvaru kytary

16. 5. 2024 | Legendární hotel Mirage v Las Vegas se snad ještě legendárnější sopkou hlásí po 34 letech konec. Luxusní rezort v centru amerického „města hříchu“ totiž od 17. července zahájí rozsáhlou rekonstrukci, která celý komplex přemění k nepoznání. V nové podobě hotelu zmizí sopka, novým lákadlem má být více než dvě stě metrů vysoká hotelová věž ve tvaru kytary.

Benátky nejsou jediné. Turistické poplatky si účtují desítky dalších měst

16. 5. 2024 | Italské Benátky před pár týdny přišly s poměrně neobvyklým experimentem, který se týká vybírání turistických poplatků od jednodenních návštěvníků, kteří nehodlají ve městě přenocovat. V kontextu celého světa však nejde o jediné místo, kde se turistické daně vybírají. Destinací po celém světě je několik desítek, a to včetně České republiky.

Zbrojovka Colt CZ dokončila akvizici českého výrobce munice Sellier & Bellot

16. 5. 2024 | Skupina Colt CZ Group SE (Colt CZ) dokončila akvizici českého výrobce munice Sellier & Bellot. Podnik získala od společnosti CBC Europe (CBC) za 350 milionů dolarů (téměř osm miliard korun) a prostřednictvím nové emise kmenových akcií.

Banky i přes sliby zůstávají v Rusku. Zisky mají vyšší než před válkou

16. 5. 2024 | Dva roky po startu ruské invaze na Ukrajinu některé evropské bankovní domy stále zůstávají na tamním trhu. Daří se jim tam provozovat velké a mnohdy i velmi ziskové jednotky, přestože se veřejně zavázaly k odchodu. Evropské orgány je nyní žádají, aby svůj odchod ze země urychlily.

Baristou snadno a rychle. Prodeje kávovarů v Česku rostou, zájem je i o kurzy

16. 5. 2024 | Prodeje kávovarů v Česku meziročně stouply o deset až dvacet procent, vyplývá z vyjádření oslovených firem, které je nabízejí. Přibývá podle nich totiž takzvaných domácích baristů, tedy lidí, kteří si kávu připravují sami doma. Zvýšený zájem pozorují také společnosti, které nabízí baristické kurzy, uvedl národní koordinátor Spolku výběrové kávy Kristián Kříž.

Investice do sítí se odrazí na fakturách, pomoci by mohly peníze z EU

16. 5. 2024 | Modernizace elektroenergetických soustav v Česku vyžaduje nové peníze. Podle analytiků by tyto investice měly vzrůst na 40 miliard korun ročně. Vzniká plán, jak získat potřebné peníze z EU. Podobně jsou na tom i jiné země Unie. Podle Evropské komise si modernizace energetických sítí v Evropě vyžádá do roku 2030 přes půl bilionu eur.

Victoria’s Secret se vrací ke kořenům. Na molech opět zazáří její andílci

16. 5. 2024 | Supermodelky s andělskými tvářemi, těly i křídly, oblečené ve spodním prádle zdobeném šperky. Přesně tak má vypadat módní přehlídka značky spodního prádla Victoria’s Secret. Ta se téměř po šestileté přestávce vrací s podzimní sezonou na mola. Po neúspěšném pokusu o diverzitu ve svých kampaních sází značka opět na to, co ji proslavilo.

Ekonomika Japonska klesla víc, než se očekávalo. Spotřebu brzdí vysoké ceny

16. 5. 2024 | Japonská ekonomika v letošním prvním čtvrtletí klesla v celoročním přepočtu o dvě procenta, což je výrazněji, než se očekávalo. Přispěl k tomu pokračující pokles soukromé spotřeby, vyplývá z předběžných údajů, které ve čtvrtek zveřejnila japonská vláda.

VIDEO: Pracovník letiště vypadl z dveří letadla. Kolega mu ujel se schody

16. 5. 2024 | Na letišti v indonéské Jakartě došlo před vzletem Airbusu A320 společnosti TransNusa k bizarní nehodě. Video sdílené na sociálních sítích ukazuje okamžik, kdy pracovník pozemního personálu spadl z několika metrů poté, co mu kolega ujel s pojízdnými schody. Přestože incident vypadal hrozivě, muž neutrpěl žádná život ohrožující zranění.

Prodejce oděvů Esprit má potíže. Podal v Německu návrh na insolvenci

16. 5. 2024 | Skupina Esprit podala u soudu v Düsseldorfu návrh na vyhlášení insolvence na mateřskou společnost Esprit Europe a na šest německých dceřiných společností. S odvoláním na sdělení skupiny Esprit Holdings Limited to dnes uvedla agentura DPA. Firma bude v obchodní činnosti zatím pokračovat.

Cena benzinu v Česku výrazně klesla, paliva mají zlevňovat i nadále

16. 5. 2024 | Ceny pohonných hmot v Česku dál klesají, tempo zlevňování v uplynulém týdnu zrychlilo. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 39,55 koruny, před týdnem byl o 43 haléřů dražší.

Trable balkonových solárů v Česku. U zapojení na černo se energie navíc zaúčtuje

16. 5. 2024 | V Česku narůstá popularita balkonových fotovoltaik. V případě, že mají domácnosti staré hodiny, může vzniknout energie, která se jim přičte. Jako kdyby ji spotřebovali. Fotovoltaiky umí totiž posílat nevyužitou elektřinu zpět do sítě. V sousedním Německu, odkud se k nám tyto modely dostávají, jsou přetoky povolené. V Česku však za ně hrozí pokuta.

Z jahod je luxusní zboží, kvůli mrazu prudce zdražily

16. 5. 2024 | Kilogram českých jahod až za 250 korun. A pokud si je člověk nasbírá na poli sám, zaplatí i 100 Kč za kilogram. Taková je cenová realita posledních dnů, kdy začínají proti loňským rokům se zhruba dvoutýdenním předstihem samosběry jahod po mrazivých dnech, které v některých lokalitách zničily i více než půlku úrody.

Muž využil mezery v systému aerolinek. Získal zdarma 58 letenek

15. 5. 2024 | Právník Tyrone Barugh poukázal na mezeru v akční nabídce australské letecké společnosti Jetstar. Protože k zakoupené jednosměrné letence poskytovala zpáteční zdarma, zarezervoval si jich celkem 58, přestože nevzlétl ani jednou. S aerolinkami nyní vede soudní spor a žádá o vrácení daně.

Británie si došlápne na svá zámořská území. Špinavé peníze se perou právě tam

15. 5. 2024 | Téměř 40 procent špinavých peněz ve světě prochází buď londýnským City nebo závislými zeměmi, uvedl náměstek britského ministra zahraničí Andrew Mitchell. Naléhá nyní na Kajmanské ostrovy a Britské Panenské ostrovy, aby zavedly zákon vyžadující veřejné registry finančních prostředků. Území se ale brání, odkazují na rozhodnutí Evropského soudního dvora a lidská práva.

Správa železnic hledá projektanta mostu na Výtoni. Stát by měl do pěti let

15. 5. 2024 | Správa železnic (SŽ) začala hledat projektanta pro stavbu nového železničního mostu mezi pražským Smíchovem a Podskalím. Kdy bude znám, zatím není jasné. Práce na novém mostě ale plánuje SŽ v letech 2027 až 2029, předpokládané náklady stavby jsou odhadovány na 3,4 miliardy korun. Sdělila to mluvčí SŽ Nela Eberl Friebová.

Za peníze si štěstí koupíš. Kolik utratí swifties během turné své bohyně

15. 5. 2024 | Zpěvačka Taylor Swiftová je celosvětový fenomén a současná nezpochybnitelná královna popu. Blížící se datum jejího koncertního turné po Velké Británii však není jen příčinou frenetického nadšení jejích fanoušků zvaných swifties, ale také velmi dobrou zprávou pro státní pokladnu. Britská banka se na základě průzkumu tyto výdaje pokusila vyčíslit.

RegioJet objednal u Škoda Group nové vlaky za 3,5 miliardy

15. 5. 2024 | Na vlakové spoje v Ústeckém kraji nasadí RegioJet nové vlaky z plzeňské Škody. Dopravce uzavřel se společností Škoda Group smlouvu na dodávku celkem 23 nových jednotek v hodnotě 3,5 miliardy korun. Cestující se v nich svezou poprvé koncem roku 2026.

Strašák mladých je bydlení. Nájem platí vyšší než na Západě, říká průzkum

15. 5. 2024 | Největší obavy vzbuzují mezi mladými Čechy náklady spojené s bydlením. V průzkumu poradenské a technologické společnosti Deloitte tak odpovědělo 44 procent lidí narozených mezi lety 1983 až 1994, tedy takzvané generace Y, a 36 procent narozených kolem roku 2000, kterým se říká generace Z. Ve srovnání se zahraničím je to o jednotky procent více.

Banky poskytly v dubnu hypotéky za 21,9 miliardy korun, meziročně dvojnásobek

15. 5. 2024 | Banky a stavební spořitelny v ČR poskytly v dubnu hypoteční úvěry za 21,9 miliardy korun, což je proti březnu růst o pětinu a proti loňskému dubnu více než dvojnásobek. Úrokové sazby nových úvěrů klesly na 5,1 procenta z březnových 5,19 procenta. Je to nejnižší hodnota od června 2022.

Zdroj: iDNES.cz - https://ekonomika.idnes.cz/
22:11:10 | 16.05.2024



Počasí v ČR
Počasí v regionech »
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Ceny paliva v regionu
Ceny v dalších regionech »








Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD