Čtvrtek 16.5.2024
InfoDnes.cz »

Přehled tisku

» Ekonomika » Novinky.cz
Novinky.cz Zdroj: Novinky.cz |

Rakovinu vaječníků odhalilo u Denisy běžné vyšetření. Šetrná diagnostika urychlila její léčbu

Rakovinou vaječníků ročně v Česku onemocní až 1000 žen, účinná prevence navíc neexistuje a léčba je závodem o čas. Lékaři ji však dokážou zahájit už čtyři dny od první návštěvy. Před kamerou Novinek se o svůj příběh podělila paní Denisa, které byly před pěti lety nalezeny útvary v pánevním dnu. Ve správné diagnostice a účinnější léčbě jí pomohla tru-cut biopsie. Dnes je již třetím rokem bez potíží. ...

Muž z Plzeňska po oslavě zaútočil nožem na ženu, dalším lidem vyhrožoval zabitím

Kriminalisté obvinili 29letého muže z pokusu o těžké ublížení na zdraví, nebezpečného vyhrožování a výtržnictví. Podle vyšetřovatelů během narozeninové oslavy v Kralovicích na severním Plzeňsku napadl nožem o osm let starší ženu. Opilý útočník vyhrožoval zabitím i ostatním lidem, kteří ho nakonec zpacifikovali.

Písek má dnes cenu zlata, říká jednatel stavební firmy

Stavebnictví tíží vedle růstu cen energií hlavně nedostatek pracovníků a také primárních materiálů jako písku nebo kameniva. Písek je tak v Česku dvakrát dražší než v sousedním Německu. Mladí lidé nemají o vyučení zájem, chtějí práci v kanceláři a vysoký plat. Novinkám to řekl jednatel stavební společnosti CS Beton Marek Matějka.

Pasy i letenky nechte v kapse. Dvě italská letiště testují revoluční technologii

Italská letiště Milán Linate a Katánie testují technologii, která by v budoucnu mohla zásadně změnit způsob cestování. Nová kontrolní stanoviště na rozpoznání obličeje mají cestujícím umožnit nechat pasy i letenky uložené v kapse či batohu a prosvištět letištěm mnohem rychleji. K tomu však musejí pasažéři podniknout několik kroků předem.

Divišovská Speedway Factory dokončuje nový typ městského motocyklu s elektrickým pohonem

Divišovský výrobce motocyklů Speedway Factory (dříve Jawa Factory) a Vysoká škola Liberec dokončují nový typ městského motocyklu s elektrickým pohonem. Podle firmy půjde o jediný elektrický motocykl vyráběný v Česku disponující manuální převodovkou a komponenty z karbonu. Jeho maximální rychlost bude 130 kilometrů v hodině a dojezd až 75 kilometrů.

Brněnský výzkum pomůže v Zambii s lepším pěstováním ořechů mongongo

Vědci z brněnské Mendelovy univerzity hledají způsob, jak zvýšit klíčivost semen ořechu mongongo a lépe využít olej, který se z něj vyrábí. Projekt pomůže obyvatelům komunity Sichiasa v jihozápadní Zambii, jejíž členy tato práce živí. Výzkum může přispět i k větší ekonomické soběstačnosti jejich obyvatel.

Policista obviněný kvůli zmlácení dívek dostal vyhazov

Pražská policie propustila ze služebního poměru svého příslušníka, který podle obvinění v únoru v baru na Smíchově v opilosti napadl několik dívek. Jeho partnerku, rovněž policistku, která mu podle vyšetřovatelů opilá pomáhala a Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ji také stíhá, policie postavila mimo službu.

Fica operovaly dva lékařské týmy

Slovenský premiér Robert Fico, který byl ve středu postřelen při pokusu o atentát, absolvoval pětihodinový operační zákrok. Detaily ve čtvrtek na tiskové konferenci uvedla ředitelka Rooseveltovy nemocnice v Banské Bystrici Miriam Lapuníková.

Zlevňování na pumpách zrychlilo

Ceny pohonných hmot v Česku dál klesají, tempo zlevňování v uplynulém týdnu zrychlilo. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 39,55 koruny, před týdnem byl o 43 haléřů dražší. Nafta zlevnila o 49 haléřů na litru, v průměru stojí 37,78 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Analytici předpokládají další zlevňování i v následujících dnech. ...

USA a Čína poprvé vedly rozhovory o AI

Spojené státy a Čína vedly v Ženevě první tematické rozhovory o umělé inteligenci (AI). Podle agentury AP to potvrdili zástupci vlád obou zemí. Američtí představitelé upozornili na případy špatného používání umělé inteligence ze strany Číny. Podle Pekingu byly rozhovory profesionální a konstruktivní. Čínští představitelé poukázali na restrikce, které v této oblasti uplatňují USA. Obě strany se shodly, že AI přináší velké příležitosti, ale také rizika. ...

Životní úroveň máme z nových členů EU nejvyšší po Maltě a Kypru

Od vstupu do Evropské unie v květnu 2004 se životní úroveň Čechů přiblížila k úrovni západní Evropy. Ze zemí, které vstoupily do Unie s námi, ale například Poláci nebo občané Pobaltských zemí bohatli v posledních dvou dekádách podstatně rychleji.

Rychlý ruský postup u Charkova zavinil i Západ. Zakázal Ukrajincům střílet přes hranici

Ruské jednotky, které minulý pátek zahájily ofenzivu na severu Charkovské oblasti, pronikly už do hloubky osmi kilometrů, uvedl ve čtvrtek Institut pro studium války (ISW). Důvodem rychlého postupu je slabá ukrajinská obranná linie přímo u hranice. Tu navíc nebylo možné účinně bránit kvůli zákazu Západu používat jím dodané zbraně ke střelbě na ruskou stranu.

Itálie prodává část podílu v ropné firmě Eni, aby měla peníze na snížení dluhu

Italská vláda prodává za 1,4 miliardy eur (34,6 miliardy Kč) část podílu v ropné a plynárenské společnosti Eni. Peníze z prodeje chce použít na snížení dluhu. Ve čtvrtek o tom informovala agentura Bloomberg. Vláda zahájila prodej přibližně 2,8 procenta akcií zrychleným procesem prostřednictvím bankovního syndikátu.

Vzor: Jak daleko může dojít šikana na základní škole?

Jaké je to být sám? Uprostřed nových spolužáků, kteří se na vás nevybíravě zaměří? To je hlavní téma nového snímku Vzor. Natočil ho slovinský režisér Nejc Gazvoda na základní škole, kterou kdysi sám navštěvoval. Do českých kin vstoupí 6. června. Nyní představuje trailer.

Mladá zlodějka zůstala viset za kalhoty na plotě a skončila „dole bez“

Velmi nešikovně si počínala mladá zlodějka při pokusu o vloupání do domu na předměstí Santiaga de Chile. Když zdolávala plot, zachytily se jí kalhoty o hroty bariéry a žena zůstala na kovové konstrukci viset. Ze svízelné situace se dostala až tím, že se z kalhot vyvlékla, ale na zemi stanula s obnaženou dolní polovinou těla.

Materiály oken se osvědčí zvlášť i v tandemu

Dřevo, plast, hliník a jejich kombinace patří k nejčastějším materiálům, z nichž vybíráme nová okna při rekonstrukci nebo pro novostavbu. Jaké jsou výhody a specifika dílčích druhů?

Jsi po Ficovi další na řadě, objevilo se na síti směrem k srbskému prezidentovi. Zatkli jednoho muže

Srbské úřady oznámily zatčení osoby, která mohla představovat hrozbu pro bezpečnost prezidenta Aleksandra Vučiće. Stalo se tak poté, co se na sociálních sítích objevily komentáře, že dalším na řadě po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica by mohl být právě srbský prezident. Informuje o tom Radio-televizija Srbije (RTS).

Německé město zrušilo poplatky za parkování. Jako první ve Spolkové republice

Západoněmecký Herzogenrath se 48 tisíci obyvatel se jako první město ve Spolkové republice rozhodl, že zruší poplatky za parkování. Dosud řidiči museli platit jedno euro (25 korun) za hodinu, ale s tím je teď konec.

Ředitelé si budou muset body v přijímačkách lépe hlídat

Jednou z hlavních výzev přijímaček na střední školy v příštím roce bude zajistit, aby se už nemusely na poslední chvíli řešit omyly ředitelů, kteří zadávali chybné informace do systému, jako letos. Řešením by mohlo být navýšení času pro Cermat na zachycení chyb a jejich opravy. Samotní ředitelé ale předpokládají vyšší ostražitost ze strany škol.

Pivo za 110 korun? Jednou za rok to zvládneme, říkají čeští hokejoví fanoušci

Cena piva ve fanzóně před stadiony v Praze a Ostravě budila vášně, ještě než hokejové mistrovství vůbec začalo. Zatímco některým tuzemským fanouškům se 110 korun za půl litru piva Staropramen či Pilsner Urquell na akci podobného rozsahu zdá v pořádku, jiní nejsou vůbec nadšení. Novinky mluvily s fanoušky přímo na místě u pražské O2 areny. Ti se shodli – nastavené ceny jsou ochotni zaplatit, na jiných šampionátech by organizátoři chtěli i víc. ...

Zdroj: Novinky.cz - novinky.cz
10:11:16 | 16.05.2024



Počasí v ČR
Počasí v regionech »
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Ceny paliva v regionu
Ceny v dalších regionech »








Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD