Úterý 7.5.2024
InfoDnes.cz »

Přehled tisku

» Hlavní přehled » Český rozhlas
Český rozhlas Zdroj: Český rozhlas |

Izraelské jednotky bojují na východě Rafáhu. ‚Civilisty jsme evakuovali,‘ tvrdí armáda

7. 5. 2024 | Izraelská armáda oznámila, že její jednotky operují v některých oblastech na východě Rafáhu v jižní části Pásma Gazy. Podle ní byla z oblasti bojů evakuována většina obyvatelstva, napsala agentura Reuters. O něco dříve vojáci potvrdili, že mají pod kontrolou palestinskou část hraničního přechodu Rafáh, který je tak nyní uzavřený.

Olympijská pochodeň připlouvá do Marseille. Policisté preventivně kontrolují tisíce lodí a omezili rybolov

7. 5. 2024 | K francouzským břehům se blíží historická třístěžňová plachetnice Belem se vzácným nákladem. Na palubě totiž veze olympijskou pochodeň. Plavidlo, které na konci 19. století přiváželo z Karibiku kakaové boby, rum a cukr, připluje do Marseille ve středu. Na bezpečnost ve městě i v přístavu dohlíží tisícovky policistů.

Válka na Ukrajině má první olympijskou oběť, zemřel dvojnásobný mistr Evropy ve vzpírání Pelešenko

7. 5. 2024 | Při obraně Ukrajiny proti ruské invazi zahynul dvojnásobný mistr Evropy ve vzpírání Oleksandr Pelešenko. Bylo mu 30 let. O jeho smrti informoval ukrajinský vzpěračský svaz.

Soud ve Vladivostoku poslal do vazby amerického vojáka. ‚Jen kriminalita, žádná politika,‘ tvrdí Rusko

7. 5. 2024 | Ruský soud poslal do vazby amerického vojáka, který byl zadržen ve Vladivostoku na Dálném východu a obviněn z krádeže. Čtyřiatřicetiletý poddůstojník Gordon Black setrvá ve vazební věznici přinejmenším do 2. července, oznámila ruská státní agentura RIA Novosti s odvoláním na mluvčí soudu.

Příběhy z Izraele i Gazy získaly Pulitzerovu cenu. Zlatá medaile míří k odhalení sítě kolem nejvyššího soudu

7. 5. 2024 | Hlavní Pulitzerovu cenu za novinářskou práci – zlatou medaili za veřejnou službu – letos získal investigativní web ProPublica za odhalení, které „prorazilo tlustou zeď tajemství“ kolem darů bohatých podnikatelů členům Nejvyššího soudu USA. Nejvíce cen bylo letos uděleno za zpravodajství z útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael z loňského 7. října a následnou operaci Izraele v Pásmu Gazy, uvedly tiskové agentury. ...

Sinolog: Cílů návštěvy Si Ťin-pchinga je několik a liší se země od země. Bude chtít zlepšit obraz Číny

7. 5. 2024 | „Je otázka, jestli Si Ťin-pching zvládne uhrát toto balancování,“ říká sinolog David Gardáš. V rozhovoru pro iROZHLAS.cz a Radiožurnál popisuje, že čínský prezident bude muset na návštěvě Evropy balancovat mezi státy s odlišnými zájmy. Navštíví totiž Francii, Maďarsko a Srbsko. Při pondělní schůzce ve Francii, kde bude také šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová budou s prezidentem Emmanuelem Macronem probírat i válku na Ukrajině. ...

ONLINE: Neuznávejte Putina prezidentem, žádá Ukrajina. Vládce Kremlu začne už pátý mandát

7. 5. 2024 | Ruský prezident Vladimir Putin se v úterý po slavnostní inauguraci ujme dalšího mandátu. Ukrajina, proti které Rusko vede válku, vyzvala svobodný svět, aby legitimitu ruského prezidenta neuznal.

Jak resort zdravotnictví objevil demografii

7. 5. 2024 | Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo analýzu resortu a koncepci, tedy to, co je nutné udělat v dalších letech. Analýza v podstatě říká, že při současném vývoji demografie je stávající systém neudržitelný. Silné ročníky sester a lékařů budou odcházet do penze, a naopak nárůst seniorů bude vyžadovat vyšší nároky na všechny typy lékařské péče, přičemž některé obory budou vytíženy víc než jiné.

Astronauti už se připoutávali, první let ale nevyšel. Start lodi Starliner byl odložen kvůli technické závadě

7. 5. 2024 | Boeing kvůli technické závadě odložil první let vesmírné lodi Starliner se dvěma americkými astronauty k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), oznámily tiskové agentury. Odpočítávání se zastavilo dvě hodiny před plánovaným startem z floridského mysu Canaveral.

Strach z ‚něčeho horšího‘. Vřava na Kolumbijské univerzitě a co bude dál s podporou Palestinců

7. 5. 2024 | Kolumbijská univerzita v centru New Yorku. Místo velkých demonstrací na podporu Palestinců i dějiště rázného zásahu policistů.

Bílé límečky nepůjdou do vězení, ‚vykoupí se‘. Novelu trestního zákoníku kritizují odborníci i resorty

7. 5. 2024 | Ministerstvo spravedlnosti chystá reformu trestního zákoníku, připomínkují ji odborné komory, resorty či soudy. Úřad pod vedením ministra Pavla Blažka (ODS) avizoval, že chce novelou docílit snížení počtu vězňů, kteří končí za mřížemi třeba kvůli bagatelní trestné činnosti. Přesto výrazně zasahuje také do trestních sazeb v hospodářské kriminalitě, která je typická spíše pro takzvané bílé límečky. Těm by soudy nově mohly třeba i za rozsáhlý majetkový delikt uložit výrazně mírnější tresty. Odb ...

Raketa do Charkova doletí za 50 vteřin, utíkat do krytu nemá smysl, popisuje spisovatelka Pekárková

7. 5. 2024 | Ukrajinské jednotky jsou v poslední době pod velkým tlakem ruské přesily a na ukrajinská města dál dopadají rakety a drony. „V Charkově neustále zní poplachy. Raketa doletí za 40 až 50 vteřin a technicky vzato by člověk měl jít okamžitě do krytu. Jenže to v podstatě nemá smysl, takže většina lidí na to kašle,“ řekla pro Český rozhlas Plus spisovatelka Iva Pekárková, která se vrátila z několikatýdenního pobytu na Ukrajině. ...

V Krkonoších po několika desetiletích spatřili losa evropského, zřejmě přišel z Polska

6. 5. 2024 | V české části Krkonoš se po desítkách let objevil los evropský. Zřejmě jde o jedince, kterého v minulých dnech zaregistrovali polští kolegové na pomezí Sovích a Krzeszowských hor v Polsku, řekl v pondělí mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný. Podle něj je zatím předčasné spekulovat o tom, zda se losi v Krkonoších usadí natrvalo nebo zda pouze migrují.

Výzva k evakuaci Rafahu může být tah, jak dosáhnout dohody s Hamásem, říká bezpečnostní expert

6. 5. 2024 | Izraelská armáda začala vyzývat obyvatele Rafahu v jižní části Pásma Gazy k evakuaci. Může ještě něco vojenskou operaci odvrátit? Přiblížila by ofenziva Izrael k definitivnímu vítězství nad hnutím Hamás? A jak hodnotí plány na chystanou akci mezinárodní spojenci Izraele? Tomáš Pancíř se zeptal bezpečnostního experta, bývalého velvyslance ČR v Izraeli a také bývalého náměstka ministra zahraničních věcí Jiřího Schneidera. ...

Další kapitola Elánu. Poprocková kapela pokračuje v činnosti, představila nového klávesistu a píseň

6. 5. 2024 | Hudbu prý moc neposlouchá a skupinu Elán už vůbec ne. To ji přitom v roce 1968 zakládal. Jožo Ráž společně s dalšími členy kapely v pondělí představili novou píseň a taky nového klávesistu. Je to píseň, která kombinuje všechno to, co fanoušci skupiny Elán mají tak rádi, tedy výraznou emotivní hudbu a text, se kterým se může ztotožnit prakticky kdokoliv.

Dálnici D1 na Benešovsku pokrylo po bouřce naplavené bahno. Hasiči uklízeli i spadlé stromy

6. 5. 2024 | Hasiči ve středních Čechách dnes měli kvůli bouřce zatím do deseti výjezdů, nejčastěji odstraňovali spadlé stromy nebo čerpali vodu ze sklepů. Na dálnici D1 u Soutic na Benešovsku uklízeli naplavenou zeminu, řekl po 19.30 mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora.

Na kafi máme zákaz o olympijské kvalifikaci mluvit, říká kajakářka Paloudová o domluvě s Dostálem

6. 5. 2024 | Ve středu a čtvrtek budou mít české kanoistky a kajakářky poslední šanci vybojovat účastnická místa na olympijské hry do Paříže. O ta zbývající se budou snažit v evropské kvalifikaci v maďarském Szegedu.

Dohoda schválená Hamásem neplní požadavky Izraele, řekl Netanjahu. Bude pokračovat v jednáních

6. 5. 2024 | Návrh dohody o příměří schválený palestinským hnutím Hamás neplní izraelské požadavky, ale Izrael bude pokračovat v jednáních, řekl podle agentury Reuters premiér Benjamin Netanjahu. Jeho válečný kabinet mezitím jednohlasně vyjádřil podporu pokračování vojenských operací v Rafáhu na jihu Pásma Gazy.

Omezme akutní péči v regionech, říká poslanec. Hrozí odchod mladých doktorů, oponuje šéf nemocnice

6. 5. 2024 | Nová analýza ministerstva zdravotnictví považuje fungování zdravotní sítě u nás za neudržitelné. V plánu na restrukturalizaci se objevuje návrh koncentrovat specializovanou péči do center ve velkých nemocnicích a ty malé vyhradit následné a dlouhodobé péči. Záměr doprovází obavy z omezení dostupnosti zdravotní péče v regionech nebo odchodu mladých lékařů do velkých nemocnic.

V noci bude vidět polární záře. Je potřeba vyhnout se městům a dívat se na sever, říká astrofotograf

6. 5. 2024 | V noci bylo možné v Česku sledovat polární záři. Kdo jí zaspal, tak bude mít ještě další šanci. Díky erupcím na slunci je pravděpodobné, že slabá záře se objeví i v následujících dnech. „Polární záře jsou z našich končin velice slaboučké a je potřeba se vydat někam, kde je dokonale odkrytý severní obzor,“ řekl pro Radiožurnál astrofotograf z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě Petr Horálek. ...

Zdroj: Český rozhlas - https://rozhlas.cz
08:11:56 | 07.05.2024



Počasí v ČR
Počasí v regionech »
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Ceny paliva v regionu
Ceny v dalších regionech »








Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD